ZOVKO PODRŽALA DODIKA: "Više ni jedan cent iz IPA fondova neće ići za finansiranje međunarodne zajednice u BiH!"

Hrvatska europarlamentarka svoje obraćanje zaključila je s porukom da više niti jedan cent iz pretpristupnih IPA fondova za Zapadni Balkan, dok ona sjedi u tom parlamentu, neće ići za financiranje rada međunarodne zajednice. 

  • Mini market

  • 21. Okt. 2021  

  • 12

"Dok sam ja u ovom parlamentu više niti jedan cent iz IPA fondova neće biti potrošen za finansiranje rada međunarodne zajednice u BiH, zaprijetila je Željana Zovko, zastupnica HDZ-a na sjednici Evropskog parlamenta. 

Zovko je rekla da ljudi iz ovih zemalja odlaze u EU umjesto da ostaju na Zapadnom Balkanu. Zbog toga je kolegama s govornice poručila da se više fokusiraju na ljude iz ovih zemalja iz susjedstva EU umjesto da misle o sebi, komentirajući na taj način zahtjeve da se iz IPA fondova finansira rad međunarodne administracije u zemljama Zapadnog Balkana. 

Zovko se na početku svog izlaganja osvrnula na deklaraciju sa summita EU – Zapadni Balkan koji je održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji čestitavši slovenskom premijeru Janezu Janši na podršci čija je vlada, kako kaže, nastavila pozitivnu praksu Vlade RH kako bi zemlje jugoistočne Europe nastavile svoj europski put te ostvarile socijalne, ekonomske i političke reforme. 

Zovko, koja je suizvjestiteljica za program IPA III, kazala je da je ponosna što će Evropska unija u sklopu tog programa investirati 14 milijardi eura u prostor Zapadnog Balkana. 

Također, hrvatska eurozastupnica posebno se dotaknula pitanja Bosne i Hercegovine te je pohvalila pozitivan primjer Grada Mostara, iz kojega sama dolazi, koji je konačno dobio Gradsko vijeće i novog gradonačelnika kao jedinu svjetlu tačku u izvještaju Europske komisije o BiH. 

Zovko dodaje da Bosna i Hercegovine ima problem s Izbornim zakonom, nejednakim pristupom međunarodne zajednice prema sva tri konstitutivna naroda te da se i 26 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma čuju pozivi za financiranje međunarodne administracije u BiH. 

Hrvatska europarlamentarka svoje obraćanje zaključila je s porukom da više niti jedan cent iz pretpristupnih IPA fondova za Zapadni Balkan, dok ona sjedi u tom parlamentu, neće ići za financiranje rada međunarodne zajednice. 

"Slobodna Bosna" podsjeća da prema Aneksu 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, OHR ima status diplomatske misije u Bosni i Hercegovini. U OHR-u rade diplomate koje šalju vlade zemalja članica PIC-a, međunarodno osoblje koje OHR izravno angažira, te domaće osoblje iz Bosne i Hercegovine.  

Sredstva za finansiranje OHR-a dodjeljuje Vijeće za provedbu mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.3 miliona eura, od čega EU participira sa 47.68%, SAD 22%, Japan 10%, UK 6.69%, Kanada 3,03%, Organizacija Isamske konferencije 2,5%, Rusija 1,2%, ostali: 6,9%. Čak i u slučaju da Željana Zovko realizira svoju prijetnju i da EU prestane finansirati OHR, što je nezamislivo i sigurno se neće desiti, OHR će nastaviti s radom do okončanja mandata. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...