"NIJE BILO TEŽE OD KRAJA HLADNOG RATA": Napetosti između NATO-a i Rusije na vrhuncu, Stoltenberg otkio razmjere krize

NATO je nedavno protjerao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obaveštajni agenti. NATO je također prepolovio broj akreditovanih mjesta za Rusiju.

  • Svijet

  • 21. Okt. 2021  

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su odnosi sa Rusijom na najnižem nivou poslije najnovijeg spora između Alijanse i Moskve, prenio je večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

„Nije bilo teže od kraja hladnog rata“, rekao je Stoltenberg uoči dvodnevnog samita ministara odbrane Alijanse u Bruxellesu.

NATO je nedavno protjerao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obaveštajni agenti. NATO je također prepolovio broj akreditovanih mjesta za Rusiju.

Moskva je odgovorila povlačenjem svojih diplomata iz misije u NATO-u i zatvaranjem kancelarije Alijanse u Moskvi, optužujući NATO da ne želi dijalog i da nije pružio dokaze o navodnoj špijunaži.

„Još imamo puteve i kanale za komunikaciju sa Rusijom, ali žalimo zbog odluke Rusije da zatvori kancelarije NATO-a u Moskvi, kao i da povuče svoju misiju“, rekao je Stoltenberg.

„Pristup NATO-a Rusiji ostaje isti kao i ranije, što znači odvraćanje i odbranu, u kombinaciji sa naporima da se vodi smislen dijalog“, dodao je on.

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je da je ruska misija pri NATO-u sprovodila obavještajne aktivnosti pod plaštom svog diplomatskog statusa.

„To nije novo ponašanje“, rekla je ona.

Najnoviji spor izmedju NATO-a i Rusije nije na dnevnom redu samita u Briselu, gdje se očekuje da će ministri odbrane razgovarati o takozvanom „master planu“ za odbranu Alijanse od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada.

Članice NATO-a će razgovarati i o drugim pitanjima, uključujući zajedničku odbrambenu strategiju, zabrinutost zbog rasta uticaja Kine, o Afganistanu i o ulaganjima u nove tehnologije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...