KAZAZOVIĆ NEMA DOBRE VIJESTI ZA DODIKA: "Dolaze 'buldožeri', dobio je jasnu poruku od NATO-a!"

"Nemojte zaboraviti da NATO ima Štab u Sarajevu. Ako EUFOR ne može odgovoriti sasvim, NATO može uskočiti umjesto njega. Prema tome, to su jasna upozorenja. I vjerovatno to shvata onaj na koga su adresirana".

  • Društvo

  • 21. Okt. 2021  21. Okt. 2021

  • 5

U Sarajevu su danas ambasadori članica zemalja NATO-a održali sastanak i poslali jasnu poruku.

"NATO će ostati i dalje kontrirano uz Bosnu i Hercegovinu, kao i u prošlosti", poručeno je.

Vojno-politički analitičar Neven Kazazović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ističe ovim povodom da na nekoliko stvari treba obratiti pažnju:

"Na Balkan dolaze dva američka diplomata Gabriel Escobar i Christopher Hill, odnosno u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Već su ih nazvali 'diplomatskim buldožerima.' Očigledno da će doći do određenih promjena. Do kakvih i kada, to, naravno, ne znam. Neko je danas dobro rekao da su potezi u vezi Narodne skupštine RS u vezi s pokušajem razvlašćivanja Agencije za lijekove BiH, odnosno osnivanjem agencije na entitetskoj razini, odvezivanje pertli na daytonskoj cipeli. Ta cipela je američka! Mnoge stvari koje su u tom bosanskohercegovačkom elementu su, također, američke. Amerika ne može da se odrekne svoga djelovanja na ovom prostoru", rekao je Kazazović za Radiosarajevo.ba.

Komentirajući prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika čak i upotrebom oružane sile u slučaju, kako je rekao, NATO intervencije u BiH, najavljujući pritom "pomoć prijatelja", Kazazović kaže:

"Nemojte zaboraviti da NATO ima Štab u Sarajevu. Ako EUFOR ne može odgovoriti sasvim, NATO može uskočiti umjesto njega. Prema tome, to su jasna upozorenja. I vjerovatno to shvata onaj na koga su adresirana".

Uvjeren je da, realno gledano, do sukoba ne može doći.

"To što je Dodik rekao jeste uzročno - posljedična veza. Kaže da će braniti RS?! Od koga?! od Federacije?! Od NATO-a!? NATO neće doći ako on ne bude nešto uradio. To je političko žongliranje da pridobije pažnja birača, da igra uloga koju se sam namijenio", ističe Kazazović.

Komentirajući najave Milorada Dodika u pogledu povlačenja saglasnosti sa osnivanja Oružanih snaga BiH (OSBiH), što je pokušaj destrukcije bh. vojske, Kazaović, koji je radio u sektoru sigurnosti i odbrane, podsjeća da je velika grupa Amerikanaca, a to nisu bili diplomate nižeg ranga, učinila ogromne napore na objedinjavanju tri armije u našoj zemlji.

"Oni su to uspjeli. Ne mislim da to neko može razvaliti. To su samo priče. Ako pokuša može izazvati žestoku reakcije do koje još nije došlo. Nikad ne zna šta radi tajna diplomatija. Da li oni čekaju neki njegov (Dodikov) rigorozniji potez da bi reagirali što oštrije", rekao je Kazazović.

(Radiosarajevo)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...