AUSTRIJSKI POLITIČAR: "Nacionalističkim populistima poput DODIKA morate jasno postaviti stvari, u suprotnom on će nastaviti svoju OPASNU IGRU”

Dodaje da su Dodikove najave u potpunosti sa suprotnostima Ustava Bosne i Hercegovine.

  • Mini market

  • 22. Okt. 2021  22. Okt. 2021

  • 1

Andreas Schieder, zastupnik Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreas Schieder danas je žestoko kritikovao Evropsku komisiju, zbog, kako je naveo pasivnog odnosa prema Zemljama Balkana, s posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu.

On je otvoreno u svom govoru kritizirao i komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Verhelyija zbog nedostatka reakcija, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik intenzivno provocira domaću, ali i međunarodnu javnost neustavnim potezima, te direktno krši Dejtonski sporazum, a u koji se navodno kune.

U razgovoru za Hayat.ba Schieder je kazao ova potezi Dodika pogoršavaju ionako napetu i politički škakljivu situaciju.

-Dodik i srpski nacionalisti pogorošavaju situaciju. Ako neko ne poštuje sve obaveze i međunarodne sporazume, onda riskiramo novi val nacionalizma koji će se raširiti preko cijelog Zapadnog Balkana – kazao nam je Schieder na početku.

Dodaje da su Dodikove najave u potpunosti sa suprotnostima Ustava Bosne i Hercegovine.

-Njegove najave da napušta i blokira rad državnih institucija, te da želi da osnuje vojsku RS u jasnoj je suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom – dodaje.

Naglašava da je reakcija Evropske unije neodlučna.

-Previše odugovlače sa reakcijom. Odgovorni, a tu prije svega mislim na komesara Varhelyjia su jedva aktivni po tom polju, te također nema tu jasnog konsenzusa među ostalim zemljama članicama. Radi se o nepodnošljivoj situaciji koja je paralizirala cjelokupnu politiku EU o Zapadnom Balkanu i proširenju – jasno nam govori.

Na naš upit da li treba uvoditi sankcije Miloradu Dodiku, naš sagovornik nam govori da o tome odlučuje Evropsko vijeće.

-Nacionalističkim populistima poput Dodika morate jasno postaviti stvari, u suprotnom on će nastaviti da igra svoju opasnu igru. U svakom slučaju potreban je oštriji tempo, a sankcije nisu isključene. Na kraju krajeva o tome odlučuje Evropsko vijeće – zaključio je u razgovoru za Hayat.ba Andreas Schieder.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...