OSMANOVIĆ OTVORENO: Pozdravio izjavu Plenkovića u kojoj je Dodik prepoznat kao uzrok krize i destabilizacije u BiH, dok HDZ BiH…

Čvrsto sam uvjeren, ističe Osmanović, da je HDZ BiH, ugledajući se na Plenkovića, osuđivao Dodikovu destruktivnu politiku u presudnim trenucima, umjesto što se redovno svsrtavao na njegovu stranu, da bi bošnjačko-hrvatski odnosi bili znatno zdraviji.

  • Politika

  • 22. Okt. 2021  

  • 3

Izjava premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića data u Briselu, na samitu lidera EPP-a, u kojoj je Milorad Dodik jasno prepoznat kao uzrok krize i destabilizacije u Bosni i Hercegovini, predstavlja jako važnu i dobru političku poruku, u ovom trenutku, smatra potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Kako ističe u izjavi za javnost, bilo bi jako dobro da se zvanični Zagreb, na liniji ovih političkih izjava, priključi progresivnim političkim krugovima u Washingtonu i Bruxellesu, koji ovih dana pozivaju na čvrstu reakciju međunarodne zajednice prema Dodiku, što bi uključivalo i sankcije, jer očigledno je da upozorenja više nisu dovoljna. U pitanju je mir u Bosni i Hercegovini.

- Nažalost, u istom trenutku, iz krugova Hrvatske demokratske zajednice BiH, čujemo sasvim suprotne ocjene od Plenkovićevih. Najprije je Božo Ljubić pokazao visok stepen razmijevanja za Dodika, a proteklih dana i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji se otvoreno stavio u ulogu advokata Milorada Dodika, pokušavajući da ga oslobodi odgovornosti za krizu. U trenutku kada se otvara prostor za osnaživanje bošnjačko-hrvatskih odnosa, kako bi se poslala nedvosmislena poruka Dodiku koji nasrće na Dejtonski sporazum, Čavarine izjave prave neprocjenjivu štetu odnosima između Bošnjaka i Hrvata, te produbljuju nepovjerenje. Umjesto saradnje Bošnjaka i Hrvata, Čavari je očigledno važnije da pruži uže spasa jednom političkom davljeniku, navodi Osmanović.

Čvrsto sam uvjeren, ističe Osmanović, da je HDZ BiH, ugledajući se na Plenkovića, osuđivao Dodikovu destruktivnu politiku u presudnim trenucima, umjesto što se redovno svsrtavao na njegovu stranu, da bi bošnjačko-hrvatski odnosi bili znatno zdraviji.

- U svakom slučaju, vjerujem da šansa za to još uvijek postoji, samo je pitanje šta je preče HDZ-u – država Bosna i Hercegovina ili Dodik, navodi Osmanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...