MLADEN BOSIĆ ODREDIO DIJAGNOZU: “Dodik je podijeljena ličnost, teško procijeniti šta je njegova namjera..."

“S jedne strane poziva opoziciju na zajedničko djelovanje, a s druge strane najcrnje okakrateriše opoziciju i lidere.

  • Mini market

  • 22. Okt. 2021  22. Okt. 2021

  • 0

Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS-a, kazao je kako je "psihička slika Milorada Dodika nešto što treba izučiti" te da mu se čini kako ima dosta "iracionalnih poteza i ponašanja". Istakao je kako je teško procijeniti šta je namjera Milorada Dodika.

“U njegovim gestovima vrlo je teško shvatiti pozadinu. Jedino ukoliko bi prihvatili da on to sve radi da bi na neki način došao u situaciju da drži sve kocne pod svojom kontrolom onda bismo mogli naći opravdanje za sve poteze kao što je ovaj Zakon o agenciji. Čim je isplivala afera sa kiseonikom koja je evidentno jedna od najtežih, bez obzira što nema velike finansijske posljedice ona je direktno uticala na zdravlje ljudi, on je brže bolje sastavio zakon po kojem on određuje da su isti tehnički i medicinski kiseonik kako bi eventualno oni koji bi trebali snositi posljedice izbjegli to u budućnosti”, rekao je Bosić za N1.

Pritisci na Vučića

Ističe kako je teško procijeniti šta je namjera Milorada Dodika te da se on do sada uvijek povlačio kada bi dobio neke ustupke. Pretpostavlja da Dodik i sada nešto traži. Naveo je kako će se više znati nakon sutrašnjeg sastanka Aleksandra Vučića i Dodika a na osnovu izjava koje budu dali.

“Pretpostavljam da su sa strane došli pritisci na Vučića u vezi situacije u BiH”, rekao je Bosić.

Na pitanje čiju trku trče SDS i opozicija, Bosić je rekao kako “SDS nikada nije trčao ničiju trku i zato je prošao kroz iglene uši i teške sankcije, šikaniranja i odstrele, jer nije imao nikoga iza svojih leđa”.

“Odnosi Milošević i rukovodstva SDS nisu bili dobri kada je bilo i najkritičnije, SDS je zadržao tu poziciju da nije stranka nikoga sa strane, pa čak ni Beograda nego Srba koji žive s ove strane Drine”, rekao je Bosić.

Promjena Dodikove politike

Kazao je i to kako je “Dodik podijeljena ličnost, na više njih i šalje razne poruke”.

“S jedne strane poziva opoziciju na zajedničko djelovanje, a s druge strane najcrnje okakrateriše opoziciju i lidere. Dodik igra neku igru koju je teško prozreti. Opozicija jeste u teškom položaju, nametnutim zakonom od Inzka. Tog trenutka je stvarni život prenesn na politički virutelni, prijetnji, sankcija, blokada i svega što gledam ou ovom trenutku. Vrlo interesantna situacija je da nigdje nemate OHR-a. Neko ko je doveo do ove situacije treba reći šta je izlaz. Interesantno je da se Schmidt ne pojavljuje u javnosti, osim izjave koju je jučer dao a ni ona ne govori o mogućem rješenju”, rekao je Bosić.

Podsjetio je kako je Dodik kada je ušao u vlast u junu 2006. godoine totalno promijenio politiku.

“Ova situacija je neuporedivo teža od one kada je međunarodna zajednica primijenila drakonske mjere. Jedina moguća stvar koja bi donijela promjenu je drastično i hitno uvođenje pravne države. Kada bi se presjekli tokovi koruptivnog novca kojim se kontroliše sve, oni koji drže vlast u BiH ne bi mogli voditi ovakvu politiku”, smatra Bosić.

Vježba MUP-a RS i tenzije

Komentirajući vježbu MUP-a RS na Jahorini, kazao je kako se u “ovako zategnutoj političkoj situaciji može protumačiti kao provokacija”,

“Sporan je samo trenutak u kojem se održava jer se može protumačiti kao vježbanje mišića ili zveckanje oružjem što neće smiriti situaciju u BiH. Naprotiv, to dovodi do još većih tenzija”, upozorio je.

Za bivšu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić kazao je kako je “evidentno da je bila iz gnijezda HDZ-a” te da niej procesuirala, kao ni njeni prethodnici, one predmete koji se odnose na visoku korupciju i stoje u ladicima još od njenih prethodnika. Novog, v.d. glavnog tužioca ne poznaje.

“Nije dovoljno promijeniti jednu osobu.  Ovdje treba sistemska promjena što će otvoriti borbu protiv sprege politike i kriminala, a onda će se otvoriti put da dođu politčari koji će razgovarati o tome kako da stvore bolji život za građane ovdje, da ne odlaze”, zaljučio je Bosić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...