ANGELA MERKEL POSLIJE SAMITA EU: "Mog nasljednika čeka veliki posao"

Mnogi neriješeni problemi slabe EU prema vani. U pravnom sporu sa Poljskom mora se izbjeći konfrontacija.

  • Svijet

  • 23. Okt. 2021  

  • 4

Kancelarka Angela Merkel je izrazila zabrinutost zbog stanja u Evropskoj uniji. Mnogi neriješeni problemi slabe EU prema vani. U pravnom sporu sa Poljskom mora se izbjeći konfrontacija.

Završetak susreta na vrhu EU se pretvorio u srdačan oproštaj od njemačke kancelarke Merkel. Šefovi država ili vlada EU ispratili su Angelu Merkel dugim aplauzom. Prikazan je i video njenih najupečatljivijih nastupa popraćen muzikom. Čuo se govor u kojem se susret na vrhu EU bez Angele Merkel čini kao Pariz bez Ajeflove kule ili Rim bez Vatikana. Tu je bio i poklon, skulptura koja predstavlja Savjet Evrope.

Sljedeći susret na vrhu je u decembru i na njemu će, po svoj prilici Njemačku predstavljati novi kancelar Olaf Šolc.

Riječi hvale su se čule sa svih strana. Sama Angela Merkel je birala manje emocionalne riječi kad se obratila novinarima poslije dvodnevnog samita. Ona napušta evropsku scenu u situaciji koja je brine, rekla je i upozorila da 27 država članica moraju da prodube razgovore kako bi odredile budući kurs i spriječile unutrašnje sukobe, piše DW.

EU kaska

Kancelarka je istakla da Evropska unija mora značajno da ubrza tempo ako želi da sklapa trgovinske sporazume sa drugim državama. Borba za inovacije sa drugim zemljama kao što su Kina i SAD, značajno je intenzivirana u posljednjih 20 godina.

Iako među učesnicima samita nije bilo neslaganja oko strategije digitalizacije EU, "Evropa više nije najinovativniji kontinent", kritikovala je ona. Sve u svemu, u EU ima mnogo posla koji čeka njenog nasljednika, novog kancelara u Nemačkoj.

Sudski procesi nisu rješenje

Na konferenciji za novinare i samitu EU dominirala je još jedna tema: spor oko vladavine prava u Poljskoj. Sud je proglasio članove ugovora EU nekompatibilnim sa poljskim ustavom. Šefovi država i vlada su dva sata razgovarali o najnovijoj presudi poljskog ustavnog suda i posljedicama - mirno, ali jasno, kako je rečeno.

Dok Poljska ne poništi reformu svog pravosuđa Brisel zadržava pomoć za svaladavanje posljedica pandemije u ukupnom iznosu od 36 milijardi evra. Osim toga, Komisija EU može da iskoristi i novi mehanizam za smanjenje finansija u slučaju kršenja vladavine prava. Zemlje Beneluksa i Austrija zahtijevale su tvrđi kurs prema Poljskoj.

Međutim, kancelarka je jasno stavila do znanja da se i dalje oslanja na dijalog. U principu, postojala je volja za traženjem političke rasprave. Ona se stoga sastala sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim kako bi posredovala. Iako EU ima nepobitne pravne principe, ne radi se ovdje o preduzimanju akcija protiv Poljske. Merkel je vodila kampanju za više razumijevanja za Poljsku u kojoj nacionalni identitet igra važnu ulogu i rekla: "Ne možemo da rješavamo političke razlike na sudu."

EU neće plaćati za bodljikavu žicu

Angela Merkel je izrazila zabrinutost zbog migrantske politike EU. Vlasti Bjelorusije avionima dovoze ljude iz Sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka kako bi ih poslale dalje na zapad. Posebno su pogođeni direktni susjedi Litvanija, Poljska i Letonija i to su zemlje koje vode kampanju za tvrđi odnos protiv režima Aleksandra Lukašenka i takođe žele da podignu utvrđene barijere na spoljnim granicama.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen odbija takve zahtjeve: EU nije tu da bi plaćala bodljikavu žicu i zidove.

Kancelarka je pozvala na bolju koordinaciju između država EU u politici prema izbjeglicama.

"To je nešto gdje smo, naravno, uvijek ranjivi spolja", pojasnila je ona. U tom pogledu, dobro je što su se šefovi država i vlada poslije višečasovnih pregovora konačno usaglasili oko završne deklaracije. Prema tekstu koji je sada usvojen, EU prijeti Belorusiji daljim "prinudnim mjerama".

Klimatski cilj do 2050

U jednoj drugoj oblasti, EU još uvijek stagnira. Učesnici samita nisu mogli da se dogovore o zajedničkim mjerama za smanjenje visokih cijena energenata. Većina zemalja EU već je odgovorila direktnom pomoći za domaćinstva i kompanije.

Međutim, članice EU se nisu mogle dogovoriti o dalekosežnijim mjerama. Prema odluci, članice žele da drže na oku tržišta električne energije i gasa, kao i trgovinu emisijama CO2 u EU. Komisija treba da procijeni da li je potrebno više propisa. Uprkos aktuelnoj diskusiji, Merkel je jasno stavila do znanja da ne bi trebalo odustajati od cilja - da EU postane klimatski neutralna do 2050. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...