PRIJE PODNE NORMALAN, POSLIJE PODNE LUD I ZBUNJEN: Evo šta je Alija Izetbegović govorio o Dodiku - "KONAČNO NORMALAN SRBIN"

A šta je Alija Izetbegović mislio o Miloradu Dodiku? Lider SDA doživio je svega 2-3 godine Dodikove vladavine u RS i imao je izrazito pozitivno mišljenje o "svježem vjetru sa Balkana", kako je tih godina lideru SNSD-a komplimentirala Madeleine Albright, bivša američka državna sekretarka.

  • Mini market

  • 24. Okt. 2021  24. Okt. 2021

  • 2

Milorad Dodik nije u prošli ponedjeljak, kako je najavio, u svom kabinetu uz pratnju harmonikaša i stranačkih kolega, otpjevao pjesmu "Nema te više, Alija", narodnjački hit iz 70-ih godina koji je pjevao Hašim Kučuk Hoki.

Valjda je čak i on shvatio da bi to bilo previše uvrjedljivo i neukusno, pogotovo jer se tih dana obilježavala 18.godišnjica od smrti Alije izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije i dugogodišnjeg predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je, kao što je poznato, posljednjih godina često uvredljivo govorio o Izetbegoviću, prozivao ga za panislamizam, optuživao da je bio pripadnik zloglasne "Handžar divizije", fašističke postrojbe iz Drugog svjetskog rata, zbog čega su ga djeca bivšeg lidera SDA tužila, a sudski proces još nije okončan.

A šta je Alija Izetbegović mislio o Miloradu Dodiku? Lider SDA doživio je svega 2-3 godine Dodikove vladavine u RS i imao je izrazito pozitivno mišljenje o "svježem vjetru sa Balkana", kako je tih godina lideru SNSD-a komplimentirala Madeleine Albright, bivša američka državna sekretarka.

Alija Izetbegović je u intervjuu za "Dnevni avaz" u martu 1998. godine komentirao izjavu tek imenovanog premijera Republike Srpske Milorada Dodika da će podnijeti ostavku ukoliko Brčko u arbitraži koja se u to vrijeme vodila u Beču ne pripadne Republci Srpskoj.

"Dodikov nastup nema mnogo veza sa arbitražom za Brčko", komentirao je Izetbegović i primijetio da Dodik na pretresu "nije ponudio neke ozbiljne argumente, niti su njegovi argumenti imali nekakvu ulogu".

No, Dodik je u to vrijeme imao simpatije i podršku Alije Izetbegovića koji je u istom razgovoru rekao: "Konačno se na političkoj sceni poslije sedam godina pojavio jedan normalan Srbin... Naravno da ima mnogo normalnih Srba među običnim ljudima, ali su u politici bili vrlo rijetki."

Alija Izetbegović je govoreći o arbitraži sa Brčko koja će pola godine kasnije rezultirati presudom o formiranju Distrikta Brčko, rekao da "premijer Republike Srpske mora vratiti Bošnjake i Hrvate u taj grad (Brčko), uspostaviti višenacionalnu vlast i policiju, očistiti od ratnih zločinaca, da bi tek nakon toga bilo odlučeno kome će taj grad pripasti".

(S. B.)   

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...