OVO JE NAJOPASNIJA ROBA NA ZEMLJI: CNN OTKRIO - milioni korištenih rukavica uvezeni u SAD

Riječ je o "beskonačnom toku prljavih, polovnih i rukavica ispod standarda"

  • Svijet

  • 24. Okt. 2021  24. Okt. 2021

  • 0

Istraživanje koje je trajalo mjesecima, pokazuje da je na desetine miliona falsifikovanih i korištenih nitrilnih rukavica stiglo u SAD, i to je, tvrdi CNN, samo vrh ledenog brijega. Istrage se vode u SAD i na Tajlandu.

Jedan od stručnjaka, Douglas Stein, rekao je za CNN da su nitrilne rukavice "trenutno najopasnija roba na Zemlji".

Stein kaže da u SAD dolazi ogromna količina loših proizvoda, i da je riječ o "beskonačnom toku prljavih, polovnih i rukavica ispod standarda, a obim toga, čini se, tek sada počinju da shvataju federalne vlasti".

Ipak, uprkos potencijalnom riziku za zdravstvene radnike i pacijente na prvoj liniji borbe protiv korone, američke vlasti su se borile sa nelegalnom trgovinom – dijelom zato što su propisi o uvozu zaštitne medicinske opreme privremeno suspendovani na vrhuncu pandemije i ostaju suspendovani i danas.

U februaru i martu ove godine jedna američka kompanija upozorila je dvije savezne agencije – Carinu i Upravu za hranu i lijekove (FDA) da je od jedne kompanije na Tajlandu primila pošiljke sa nestandardnim i vidljivo zaprljanim rukavicama.

Ipak, tajlandska kompanija je uspjela da isporuči još desetine miliona rukavica u narednim mjesecima, od kojih su neke stigle tek u julu.

FDA je navela da ne može da komentira pojedinačne slučajeve, ali dodaje da je preduzela "određene korake da pronađe i zaustavi one koji prodaju neodobrene proizvode koristeći iskustvo u istraživanju, ispitivanju i pregledu medicinskih proizvoda, kako na granici tako i unutar domaće trgovine".

Početkom 2020. godine potražnja za ličnom zaštitnom opremom bila je na vrhuncu, dok je pandemija koronavirusa zavladala svijetom. A cijene nitrilnih rukavica su ostale visoke. Medicinske nitrilne rukavice obično koriste ljekari i zdravstveni radnici prilikom pregleda pacijenata. FDA zabranjuje upotrebu lateksa u prahu u zdravstvu, dok su vinilne rukavice nižeg kvaliteta češće u industrijskim okruženjima i rukovanju hranom.

Rukavice, proizvedene skoro u potpunosti u južnoj i istočnoj Aziji, oslanjaju se na ograničenu ponudu prirodne gume, visoko specijalizovane fabrike i stručnost u proizvodnji. Povećanje ponude nije moglo da se desi brzo i o proizvodnji pouzdanih, etabliranih brendova govorilo se godinama.

Vlade i bolnički sistemi pokušali su da dobiju ono što im je potrebno, a desetine sumnjivih kompanija koje žele da ostvare brzi profit vidjele su priliku.

Krajem prošle godine Tarek Kirschen, biznismen iz Miamija, naručio je od jedne tajlandske kompanije rukavice u vrijednosti od oko dva miliona dolara, koje je potom prodao američkom distributeru.

"Počinjemo da dobijamo telefonske pozive od klijenata koji su potpuno uznemireni, i znate, viču i vrište na nas govoreći: 'Hej, prevarili ste nas'", prijseća se Kirschen.

Kada je drugi kontejner stigao u Miami morao je, dodaje, i sam da vidi proizvode.

"Ovo su bile korištene rukavice. Oprane su, reciklirane. Neke su bile prljave, neke su imale mrlje od krvi. Na nekima su bili markeri sa datumima od prije dvije godine... Nisam mogao da vjerujem svojim očima", rekao je Kirschen.

Kirschen kaže da je vratio novac svojim kupcima, odložio rukavice na deponiju i obavijestio FDA u februaru 2021.

Napominje da se rukavice koje je naručio nisu koristile u medicinskim ustanovama, ali analiza evidencije uvoza koju je uradio CNN pokazuje da su drugi američki distributeri uvezli od te kompanije sa Tajlanda skoro 200 miliona rukavica.

Nije jasno šta se dogodilo sa tim rukavicama nakon što su ušle u zemlju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...