ALIJA TABAKOVIĆ O DODIKOVIM NASRTAJIMA NA USTAVNI SUD BiH: "Šume su državno dobro, pripadaju svim građanima BiH"

Milorad Dodik i predstavnici vlasti entiteta RS nemaju potrebe da se boje jer opet u Parlamentu Bosne i Hercegovine ne može biti ništa usvojeno bez njih, pojašnjava Tabaković.

  • Politika

  • 24. Okt. 2021  24. Okt. 2021

  • 0

Klub delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a podnio je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti zakona o šumama entiteta RS.

Odluka je konačna i u njoj je jasno definisano šta pripada državi i na koji način bi se trebalo regulisati.

Ono što treba biti jasno svima jeste da Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije oduzeo imovinu entitetu RS, nego je naložio da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine kao državni parlament usvoji zakon o šumama pa i za entitet RS i da regulišu način na koji će biti vlasništvo tretirano. Dakle, to su javna dobra, javna dobra pripadaju državi. Nije ovdje istina da je bilo ko šta oduzeo, samo je dao nalog kako to treba i ko to treba da reguliše. Ovdje je jasno da je to Parlament Bosne i Hercegovine, a ne Narodna skupština entiteta RS“, pojasnio je Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, prenosi Hayat TV.

Milorad Dodik i predstavnici vlasti entiteta RS nemaju potrebe da se boje jer opet u Parlamentu Bosne i Hercegovine ne može biti ništa usvojeno bez njih, pojašnjava Tabaković.

Šta to znači? Znači da se u ovoj državi treba tragati za zajedničkim rješenjima uz uvažavanje jednih, drugih, trećih… A svakako je ovo država svih građana, nije samo bošnjačka, niti srpska, niti hrvatska, svih je građana Bosne i Hercegovine. Tako da i javno dobro, šume i poljoprivredno zemljište, mora biti tretirano kao javno dobro koje pripada svim građanima Bosne i Hercegovine, a ne kako je dosad bilo, kako se to vodilo, kao i ovim zakonom osporenim kao vlasništvo entiteta RS“, pojasnio je.

Tabaković je prokomentarisao i sastanak Dodika i Vučića. No, rekao je i gdje početak problema sa šumama.

Ovaj sinoćnji sastanak g. Dodika i Vučića je, ustvari, samo pucanje iz prazna u šuplje. Sasvim je jasno da niti je dobra namjera gospodina Vučića niti gospodina Dodika kada je u pitanju sama država Bosna i Hercegovina. Ali istovremeno je i jasna poruka da se i Srbija ograđuje od same vojne ili jednoentitetske volje vlasti u momentu SNSD-a u entitetu RS da krene u rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Ako se dobro sjećamo svi, razlog za napuštanje državnih institucija i blokadu bio je Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko, a evo sada se to prebacuje na neke druge stvari“, prokomentarisao je Alija Tabaković.

Ne očekuje ništa spektakularno, ali ističe da se predstavnici entiteta RS trebaju vratiti u institucije i rješavati probleme tamo gdje se rješavaju, u ovom slučaju to je Parlament Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...