REZULTATI ANALIZE IZNENADILI STRUČNJAKE: Egipatska mumija 1.000 godina starija nego što se mislilo...

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Khuwy, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo te kako je jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

  • Šareni svijet

  • 25. Okt. 2021  

  • 1

Analizom mumije koja je pronađena u grobnici plemića Khuwy pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balzamiranja 1.000 godine prije nego što se do sada pretpostavljalo.

Prema novim dokazima, zbog kojih će se morati ispravljati datumi u historijskim knjigama, kako navodi Guardian, drevni Egipćani izvodili su sofisticirane mumifikacije pokojnika 1.000 godina ranije nego što se mislilo, prenosi Tanjug.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Khuwy, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo te kako je jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Razumijevanje starog Egipta

Ova mumija, kako se navodi, potiče iz perioda Starog kraljevstva, što dokazuje da su tehnike mumifikacije prije 4.000 godina bile veoma napredne.

“Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, bit će potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i historiji Starog kraljevstva revidiraju“, istakla je profesorica i šefica Katedre za egiptologiju na američkom univerzitetu u Kairu Salima Ikram za Observer.

Dodala je kako će ovo “potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju vještine mumificiranja. Korišteni materijali, njihovo porijeklo i trgovački putevi povezani s njima dramatično će utjecati na naše razumijevanje starog Egipta“.

Naučnici su do sada, kako navodi profesorica, mislili kako je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan te da se zasnivao na principu isušivanja, koji nije uvijek bio naročito uspješan.

Također, upotreba smola je bila mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva.

Rođak kraljevske porodice

“Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspješno balzamirana da više liči na mumije koje su pronađene 1.000 godina kasnije“, napominje Ikram.

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji Izgubljena blaga Egipta, koja se prikazuje na kanalu Nacionalna geografija, navodi Guardian.

Istraga o njenom datiranju i analizi bit će prikazana u novoj sezoni iste serije.

Hijeroglifi na grobu otkrili su kako se plemić zvao Khuwy, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živio prije više od 4.000 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...