KOŠARAC TRAŽI OD ŠAROVIĆA: "Isključite Dragana Mektića iz SDS-a!"

Ministar Košarac tvrdi da zastupnik Mektić radi na osnovu instrukcija šefa tajne policije Osmana Mehmedagića i lidera SDA, Bakira Izetbegovića 

  • Politika

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 0

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i član Predsjedništva SNSD Staša Košarac pozvao je predsjednika SDS Mirka Šarovića da iz te partije isključi zastupnika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dragana Mektića “zbog kršenja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o djelovanju predstavnika RS u institucijama BiH”. 

"Pozivam Šarovića da isključi Mektića iz SDS. U suprotnom, biće jasno da SDS u potpunosti stoji iza Mektićevog današnjeg postupanja na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH", rekao je Košarac u izjavi za Srnu. 

Prema riječima Košarca, zastupnik SDS Dragan Mektić danas je svojim učešćem i glasanjem na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH drastično prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i tako dokazao da nastavlja da igra ulogu poslušnika SDA i šefa Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice. 

"Mektić je svojim prisustvom omogućio održavanje sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH i nije se usprotivio prijedlozima amandmana na Ustav BiH poslanika Naše stranke, koji predviđaju izbor jednog predsjednika BiH u Parlamentu BiH i Parlament BiH bez Doma naroda, čime je dokazao da njime upravljaju Osmica i njegov šef Bakir Izetbegović", pojasnio je Košarac. 

On je pozvao SDS, ali i PDP i DNS, opozicione stranke koje zajedno djeluju u Klubu poslanika ove tri stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH, da se izjasne o ovakvom Mektićevom ponašanju i glasanju. 

"Mektić je i ranije, pod uticajem SDA, imao sličnih ispada, ali ovo je vrhunac njegovog očiglednog djelovanja protiv Republike Srpske i srpskog naroda! Ako ne bude jasne ograde od ovakvih Mektićevih poteza, biće jasno da su SDS, PDP i DNS potpuno zastranile i da na njih ni na koji način ne treba računati u borbi za budućnost Republike Srpske", zaključio je Košarac. 

Podsjećamo, dan ranije, Dragan Mektić je kazao da je Staša Košarac "posljednja osoba koja ima pravo da druge optužuje za izdaju Republike Srpske, jer je on 2005. godine učestvovao u pisanju Ustava BiH bez Republike Srpske". 

Mektić kaže da Republika Srpska sada ne bi ni postojala da je prihvaćen prijedlog ustava BiH u čijem kreiranju je Košarac učestvovao. 

"Sada bi smo imali unitarnu BiH koja bi imala jednog predsjednika BiH i jednu vladu da se Košarac i takozvani reformatori sa kojima je sarađivao 2005. pitao. Košarac je ovim pokazao da njegov odnos prema Srpskoj zavisi samo od njegovih trenutnih ličnih interesa", istakao je Mektić. 

Mektić navodi da je Košarac jučerašnjom izjavom i neosnovanim kritikama na račun predsjednika SDS Miraka Šarovića pokazao svoju političku nezrelost. 

"Košarac je sinoć objavio da je protiv 'pametne politike', za koju se zalaže predsjednik Šarović, a odmah nakon toga o potrebi pametne, razumne i racionalne politike govorio je predsjednik Srbije Vučić", podsjetio je Mektić. 

On kaže da su dolaskom Košaraca na čelo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara mnoge stvari krenule unazad. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...