ODLUKA VIJEĆA ZA ZAŠTITU VITALNOG NACIONALNOG INTERESA USTAVNOG SUDA RS-a: Zahtjevi klubova Bošnjaka i Hrvata...

Ovi zahtjevi su prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu 82 na Ustav Republike Srpske...

  • Hronika

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 0

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je zahtjeve klubova delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, prenosi Srna.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Ovi zahtjevi su prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu 82 na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici 15. septembra usvojila Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma proslijeđen je Ustavnom sudu Republike Srpske, nakon što na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Srpske 15. oktobra nije postignuta saglasnost.

Zajednička komisija je ovaj zakon razmatrala pošto 7. oktobra Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o odlukama klubovi Bošnjaka i Hrvata za pokretanje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je 23. septembra da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon jer je, kako tvrde, "suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH". Istog dana i Klub Hrvata u Vijeću naroda donio je istu odluku, uz identično obrazloženje. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...