“ZA SVE JE KRIVA POLITIKA": Historičari umjetnosti zgroženi spomenikom Toši Proeskom u...

Milovac kaže da spomenikom uopće nije iznenađen jer je spomenička plastika u posljednjih trideset godina u Hrvatskoj potpuno devastirana.

  • Kultura

  • 25. Okt. 2021  

  • 4

Spomenik preminulom makedonskom pjevaču Toši Proeskom u Novoj Gradiški u javnosti je izazvao niz kritika. Što o njemu misli struka, govorili su historičari umjetnosti Snješka Knežević i Tihomir Milovac. 'A joj, užas, užas', bio je prvi komentar Tihomira Milovca, historičara umjetnosti, kada je upitan za stručno mišljenje o spomeniku pjevaču Toši Proeskom. Spomenik je rad kipara Slavka Bunića, donirala ga je firma Tehnix, a čim je otkriven, izazvao je žestoku raspravu u javnosti.

"Natječete li se vi tko će napraviti bolju karikaturu? Zar nimalo ne cijenite ovog predivnog čovjeka? Što je ovo? Sprdačina? Malo mi baca na Ricka Astleyja, a malo na Tomu Zdravkovića. Maknite ovo jer svi vam se smiju. Ovo nije Toše, pozdrav iz Makedonije, ovo izgleda kao spomenik koji je finansirao HDZ, ni Makedonci ga ne bi prepoznali. Zašto je Elvis dobio spomenik u Hrvatskoj? Zašto Pernar sa sladoledom u ruci ima spomenik?", samo je dio komentara na društvenim mrežama.

Milovac kaže da spomenikom uopće nije iznenađen jer je spomenička plastika u posljednjih trideset godina u Hrvatskoj potpuno devastirana.

"Sve se svelo na grobljanske ploče i figurativne spomenike poput onih posvećenih Franji Tuđmanu. A za sve su zapravo krive neobrazovane političke elite koje dopuštaju takve intervencije u našem javnom prostoru', smatra Milovac. Dodaje da je u slučaju Proeskog riječ o naivističkoj izvedbi, protiv koje nema ništa, ali ovdje se radi, ističe, o čistom diletantizmu.

"Nemam ništa protiv naive, ali ovo je čisti diletantizam i kič. Riječ je o pokušaju da budeš autentičan, a nemaš znanje", istaknuo je Milovac. Napominje da je za sve kriva neobrazovana politika koja dopušta gaženje javnog prostora. Politika ne cijeni javni prostor. Ovo je trebalo ići na javni natječaj i morala se uključiti struka. Ovakve stvari osobito se događaju u manjim sredinama i gradovima", kazao je Milovac.

Njegova kolegica Snješka Knežević nije se pak upuštala u valorizaciju kipara, ali smatra da je spomenik trebao ići na javni konkurs.

'Spomenik pjevaču Toši Proeskom izraz je kulta narodne i pop-glazbe, što je neosporna činjenica i popularne kulture. No kad se već našao donator, bilo bi dobro da je spomenik povjeren boljem i provjerenom kiparu, a još više da je za njega raspisan javni natječaj', navela je Knežević. Dodaje da razumije razočaranje ljubitelja tog simpatičnog i tragično preminulog mladića. Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći pokraj Nove Gradiške 16. oktobra 2007. Uz kipara Bunića, na svečanom otkrivanju spomenika bili su gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, veleposlanik Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, ali i gradonačelnik Kruševa, Tošina rodnog grada, Tome Hristovski Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa, piše Tportal.hr.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...