PROBLEM JE, IZGLEDA, ŠTO JE BOSANSKA: Mladež HDZ-a BiH u Blagaju obilježila godišnjicu smrti, kako oni kažu - hrvatske kraljice Katarine, u pratnji policije (FOTO)

„Ideja je bila zaštititi važnost i ulogu kraljice Katarine u Bosni i Hercegovini i za Hrvate u BiH, ali i zaštititi i samu tvrđavu koja je jednim dijelom prepuštena zaboravu“.

  • Društvo

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 10

Katarina Kosača-Kotromanić rođena je u Blagaju blizu Mostara u obitelji humskog vojvode Stjepana Vukčića Kosače i Jelene Balšić. Tačna godina rođenja ove pretposljednje bosanske kraljice nije utvrđena u povijesnim izvorima, pa se pretpostavlja da je to bilo između 1424. i 1426. godine, pisali smo već danas.

Ali, nismo da je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća upravo danas, na tvrđavi Hercega Stjepana Kosače (Stjepan grad) u Blagaju obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić u organizaciji Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH.

Predsjednik mostarskog odbora Mladeži HDZ-a BiH i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara Goran Bošnjak naglasio je kako je ovo prvi put da se na ovom mjestu obilježava komemoracija za Katarinu Kosaču.

„Ideja je bila zaštititi važnost i ulogu kraljice Katarine u Bosni i Hercegovini i za Hrvate u BiH, ali i zaštititi i samu tvrđavu koja je jednim dijelom prepuštena zaboravu. Cilj nam je da ovo uđe u tradiciju i da se i narednih godina obilježava na istom mjestu. Također, nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća održana je i misa u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju“', kazao je Bošnjak.

A neko je, ovim povodom, rekao, odnosno nama saopćio: „Danas je došla ova družina (kažu, umjetnička grupa iz Cima, mostarsko naselje, op.a.). Najgore od svega, došli su pod zaštitom policije. Danas je Dan smrti kraljice Katarine. Kako falsifikuju historiju da je ona hrvatska kraljica...“

Kraljica Katarina umrla je 25. oktobra 1478. godine u Rimu.

(D. B.)

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...