NIJE DOBRO U NJEMAČKOJ: Poslovna klima na najnižoj razini u posljednjih šest mjeseci, očekuje se…

Poslovna klima u Njemačkoj u oktobru se pogoršala četvrti mjesec zaredom, jer uska grla u opskrbi i proizvodnji, nagli rast cijena energenata i rast broja slučajeva zaraze koronavirusom koče oporavak najveće europske ekonomije.

  • Ekonomija

  • 26. Okt. 2021  

  • 0

Indeks poslovne klime, koji mjesečno objavljuje njemački ekonomski institut Ifo, u oktobru je smanjen na 97,7 bodova, s revidiranih 98,9 bodova u septembu, objavio je u ponedjeljak Ifo institut. Na najnižoj je razini od aprila ove godine.

“Problemi s opskrbom zadaju glavobolje firmama”, izjavio je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest, dodajući kako je iskorištenost proizvodnih kapaciteta u padu.

Polovina svih industrijskih kompanija planira povećati cijene zbog stalnih problema s opskrbom, što je rekordno visok postotak u istraživanju, upozorio je ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe.

Uska grla u proizvodnji intermedijarnih roba i sirovina prelijevaju se u druge sektore ekonomije, poput maloprodaje, što znači da neće svi božićni pokloni biti dostupni za pravovremenu isporuku, dodao je Wohlrabe.

Problemi s opskrbom, po njegovim riječima, usporit će rast njemačke ekonomije na približno 0,5 posto u četvrtom tromjesečju.

Odvojeno, njemačka središnja banka Bundesbank je u svom mjesečnom izvještaju objavila je da će ekonomski rast vjerovatno naglo usporiti u četvrtom tromjesečju te dodala da će u cijeloj godini sada vjerovatno biti “značajno” slabiji od projiciranih 3,7 posto u junu.

Što se vlade tiče, ona će u srijedu vjerovatno smanjiti prognozu ekonomskog rasta u ovoj godini, nakon što su vodeći njemački instituti smanjili zajedničku prognozu rasta na 2,4 posto, s ranije projiciranih 3,7 posto. Za 2022. godinu instituti predviđaju rast od 4,8 posto, podsjeća Reuters.

Krajem sedmice državni ured za statistiku Destatis objavit će prvu procjenu rasta BDP-a u trećem tromjesečju, javlja Hina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...