IZETBEGOVIĆ OTKRIO ŠTA SE SPREMA: „Četrnaest tužilaca zatražilo zajednički da se digne otpužnica protiv Dodika, reagovat će i Amerikanci i OHR i EU…“

Izetbegović ističe da je blokada državnih institucija, kao i pokušaj prebacivanja nadležnosti na entitet atak na državu.

  • Politika

  • 26. Okt. 2021  

  • 7

"Državno Tužilaštvo je krenulo u neke korake. Pokrenulo je neke optužnice, otvorilo je neke predmete i Dodiku i ostalima i mislim da se definitivno sprema da ide u tom smjeru. 14 je tužilaca zatražilo zajednički da se digne otpužnica protiv Dodika i stvari će ići u tom smjeru. I reagovat će i stranci i Amerikanci i OHR i EU i zaustavljat će se ta stvar, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović u razgovoru za FTV, naglasivši kako upravo zbog toga Milorad Dodik reterira.

-Jer mu je Vučić vjerovatno to dobro pojasnio, šta se sve sprema. Dodik, odnosno vlast RS-a, je u par navrata pokušala da uzme ono što pripada državi. Rijeke, šume, poljoprivredno zemljište i mi smo ga zaustavljali u tome apelacijama Ustavnom sudu. Ja mislim da mi moramo staviti državnu imovinu potpuno u funkciju. Nama ne vrijedi ovo stanje u koje, recimo, kasarna Jajce 26 godina čeka, a investitori se smjenjuju i dosad smo mogli imati gore hotel sa pet zvjezdica i 200 zaposlenih. I tako diljem BiH. To nam stanje ne odgovara. Treba naći elastičan način da državna imovina ostane državna imovina, a da se stavi u funkciju života i investicija. I mi smo spremni da u tom smjeru idemo i takva je i presuda Ustavnog suda po apelaciji rahmetli Tihića. Ona poziva da se tako postupi. S tim da mi nećemo dopustiti da se ta stvar onako u komadu uzme pa da se prenese na entitet, kako su to kanili da urade. Neće čitavo poljoprivredno zemljište dobiti nego samo one dijelove koji se stavljaju u funkciju recimo nekog poljoprivrednog dobra, neke velike investicije. Zašto bismo zabranili da neko napravi elektranu na rijeci? Zašto bismo i Srbiji zabranili da napravi? Samo treba poštovati BiH, Ustav, presudu Ustavnog suda, naveo je Izetbegović.

RIJEČ-DVIJE O BIVŠOJ GLAVNOJ TUŽITELJICI

Kada je riječ o smjeni Gordane Tadić kaže da je SDA uporno ukazivala na to kako se Gordana Tadić ponaša.

"I mislim da smo bili potpuno u pravu. Međutim, razlozi za njenu smjenu su drugačiji. Vjerovatno i ovaj pritisak pozitivni koji je uradila SDA je imao svoj uticaj, ali razlozi zašto je ona smijenjena su protivzakonito ponašanje. SNSD i HDZ se boje profesionalnog pravosuđa koje neće biti pod kontrolom političara. Bh. pravosuđe kada bude takvo da garantira vladavinu zakona i da ne pita političare šta će raditi i da ne štiti bogate političare , onda će ovo biti jedna prava i zdrava zemlja. Svi koji se tome opiru imaju oraha u džepu i boje se tužilaca. I žele da imaju tužioce pod svojom kontrolom. Vjerovatno nekih pojedinaca ima svuda koji se boje, a kada je u pitanju rukovodstvo SDA nema nijednog čovjeka kojem možete staviti takvu jednu etiketu na leđa, kazao je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...