DRAMATIČNO NA SJEVERU EVROPE: Blizak susret NATO i ruskih aviona nedugo nakon posjete Lavrova Norveškoj (FOTO)

Ruski avioni nisu podnijeli planove leta niti su stupili u kontakt sa civilinom kontrolom zračnog saobraćaja ili poslali signal, što predstavlja potencijalni rizik za druge korisnike zračnog prostora.

  • Svijet

  • 28. Okt. 2021  28. Okt. 2021

  • 0

Borbeni avioni F-16 i F-35 Kraljevske norveške ratne avijacije presreli su 27. oktobra veliku grupu ruskih bombardera i lovaca kod sjeverne norveške obale, saopšteno je iz NATO-a,

Ruska postava sastojala se od dva strateška bombardera BlackJack, MiG-31 Foxhounds i SU-24 Fencers lovca i A-50 izviđačkog aviona. Ruski avioni nisu podnijeli planove leta niti su stupili u kontakt sa civilinom kontrolom zračnog saobraćaja ili poslali signal, što predstavlja potencijalni rizik za druge korisnike zračnog prostora.

altFoto: PRINTSCREEN / TWITTER / NORVEŠKA KRALJEVSKA RATNA AVIJACIJA

Norveško upozorenje za brzu reakciju (QRA) reagovalo je na rusku aktivnost sa lovcem F-16 iz Bodoa i sa lovcem F-34 iz Evenesa. Norveški P-3 Orion je već bio u ovom području tokom rutinskih misija i pomoglao identificirati ruske pozicije. Savezničke vazdužne posade NATO-a provele su vizuelnu identifikaciju ruskih aviona u skladu sa međunarodnim pravom na siguran način.

"Avioni F-35 stacionirani u Evenesu pripremaju se za preuzimanje sjeverne misije QRA naredne godine i presretanje uživo poput ovog u području Finnmarka su bile trening kakav posada treba", rekao je potpukovnik Stine B. Gaasland, načelnik za komunikacije Norveške kraljevske ratne avijacije.

"Uvođenje F-35 u NATO zračni nadzorni sistem korak je u poboljšanju sposobnosti Saveza", rekao je potpukovnik Gaasland.

altFoto: PRINTSCREEN / TWITTER / NORVEŠKA KRALJEVSKA RATNA AVIJACIJA

Dva aviona F-35 stacionirana u Evenesu su trenutno dio vježbe, osmišljene da pripremi petu generaciju lovaca za preuzimanje zaduženja QRA od F-16 borbenih aviona. Primopredaja zaduženja QRA je planirana za januar 2022. godine. Ovo je bilo prvo presretanje uživo za norveške F-35 borbene avione u blizini vlastitog zračnog prostora, saopšteno je iz NATO-a.

Interesantno je da se prelet ruskih strateških bombardera desio samo dan poslije posjete Norveškoj od strane ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Sergej Lavrov je jučer rekao da je međusobno poštovanje dvije zemlje potkrepljeno prekograničnim vezama ljudi koji žive jedni pored drugih.

"Norveška je članica NATO-a, a NATO nije prijatelj Rusije“, dodao je Lavrov i poručio da NATO sada "traži smisao svog budućeg postojanja" i da želi da bude "odgovoran za bezbjednost u cijelom svijetu". 

"Nemamo nikakve veze sa NATO, ali imamo odnos sa Norveškom, također na bezbjednosnom frontu, i želimo da to podignemo na visok nivo saradnje između dva ministarstava odbrane“, rekao je Lavrov. 

(Priredio: S. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...