BURNO NA RELACIJI LONDON-PARIZ: Poziv na konsultacije francuskoj ambasadorici...

Francuska je objavila popis sankcija koje bi mogle stupiti na snagu od 2. novembra ako ne bude potrebnog napretka u sporu s Britanijom.

  • Svijet

  • 29. Okt. 2021  

  • 1

London je objavio da želi pozvati francusku ambasadoricu na konsultacije, kao odgovor Parizu na njegove prijetnje o odmazdi zbog premalo dozvola za ribolov.

Pariz zamjera Velikoj Britaniji da je ribarima nakon Brexita dala premalo ribolovnih dozvola.

Šefica britanske diplomatije Liz Truss smatra da su akcije koje razmatra Francuska “neopravdane” i naložila je svojoj državnoj tajnici zaduženoj za Evropu Wendy Morton “da pozove francusku ambasadoricu”, navela je glasnogovornica britanske vlade u saopćenju, piše Hina pozivajući se na AFP.

“Ponavljamo da je vlada odobrila 98 posto zahtjeva za dozvole plovila EU-a za ribolov u vodama Velike Britanije”, dodala je glasnogovornica, pozivajući se na podatak koji Francuska osporava i govori o 90 posto.

Popis sankcija

Francuska je rekla da njenim ribarima nedostaje pola dozvola potrebnih za ribolov u britanskim vodama, za koje Pariz kaže da im London duguje nakon izlaska iz Evropske unije.

U srijedu je Francuska objavila popis sankcija koje bi mogle stupiti na snagu od 2. novembra ako neće biti potrebnog napretka u ribolovnom sporu s Britanijom, rekavši da radi na drugom krugu koji bi mogao utjecati na opskrbu električnom energijom njenom susjedu.

Francuska bi mogla pojačati granične i sanitarne provjere robe iz Britanije, uskraćujući njezinim ribarskim brodovima pristup određenim lukama i pojačati provjere kamiona koji voze između dviju zemalja, navodi se u zajedničkom saopćenju francuskog ministarstva pomorstva i evropskih poslova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...