LOŠE VIJESTI IZ WASHINGTONA: Dvojica senatora blokirali dolazak novih američkih ambasadora u BiH, Srbiju i na Kosovo, zasmetalo im je...

Republikanski senator Ted Cruz blokirao je izbor dvadesetak ambasadora, koje je predložila administracija predsjednika Josepha Bidena, smatrajući da je Bjela kuća pogriješila odustajući od protivljenja ruskom projektu „Sjeverni tok 2“, prenosi RTS, pozivajući se na Washington post.

  • Vijesti

  • 29. Okt. 2021  30. Okt. 2021

  • 3

Kandidat za mjesto ambasadora SAD u Srbiji Christopher Hill i još dvadesetak njegovih kolega (među njima i kandidat za ambasadora SAD u BiH Michael Murphy , op. SB) sačekaće neko vrijeme da Senat potvrdi njihov izbor, jer je republikanski senator Ted Cruz blokirao čitav proces zbog odustajanja administracije Josepha Bidena od blokade rusko-njemačkog projekta "Sjeverni tok 2".

Republikanski senator Ted Cruz blokirao je izbor dvadesetak ambasadora, koji je predložio administraciju predsjednika Josepha Bidene, smatrajući da je Bjela kuća pogriješila odustajući od protivljenja ruskom projektu „Sjeverni tok 2“, prenosi RTS, pozivajući se na Washington post.

Među kandidatima čiji je izbor bar za sada obustavljen su Bidenom favorit za mjesto ambasadora u Beogradu Christopher Hilla i vjerovatni budući šef američkih diplomata u Prištini, Jeffrey M. Hovenier.

Jedini Bidenov kandidat čiji se izbor ne dovodi u pitanje budući ambasador SAD u Pekingu Nicholas Burns, još jedan veteran diplomatskih manevara koji su pratili raspad bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka.

Burnsov izbor je siguran i zbog činjenica da SAD već više od godinu dana u Kini nema ambasadora kojeg je prethodno potvrdio Senat, javlja Bloomberg.

Osim Cruza, izbor većine ambasadora blokira i senatora Josha Hawleya.

Demokrate optužuju republikance da ovakvim potezima nanose veliku štetu američkoj vanjskoj politici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...