ALEMKA MARKOTIĆ POJAŠNJAVA: Zašto se žene u trudnoći ne mogu vakcinisati…

Idealno je prije trudnoće, trebaju zajedno sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizici.

  • Regija

  • 30. Okt. 2021  30. Okt. 2021

  • 0

Nakon što je direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolnice Alemka Markotić poručila da se žene, nakon što rode ali i dok doje, mogu vakcinisati, ali da se ne mogu vakcinisati tokom trudnoće, za RTL je objasnila što to konkretno znači. 

Trebaju li se vakcinisati trudnice protiv Covida-a 19?

Pitanje nije s da ili ne. Znači zbog toga i još uvijek nije provedena treća faza kliničke studije u svijetu što je dosta komplicirano s obzirom na populaciju, Europska agencija za lijekove nije službeno odobrila to cijepljenje, međutim s obzirom na to da se sve više vidi u znanstvenim stručnim krugovima da su trudnice pod povećanim rizikom onda su preporuke brojnih stručnih društava da se cijepe, međutim tu bi u svakom slučaju trebale one sa svojim ginekologom ili nekim drugim liječnikom vidjeti, prvi prioritet bi trebali biti oni koji imaju rizične faktore ako što je pretilost, kao što je viša dob za trudnicu.

Koja je preporuka za one koje su zdrave koji nemaju rizične faktore, poput debljine?

Postoji cijeli niz situacija i zbog toga ginekolozi redovito vode trudnoću, i u trudnoći se ženama može povisiti tlak šećer i slično, tako da njihov ginekolog s njima treba odlučiti o tome i dogovoriti se. Naravno ono što je najbolje je spriječiti i cijepiti se prije ako je moguće.

Vaša izjava mnoge je jučer zbunila – kada se vakcinisati prije trudnoće, u trudnoći, poslije trudnoće?

Idealno je prije trudnoće, u trudnoći ovako kako sam rekla, trebaju zajedno sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizici i u svakom slučaju neće ni cjepivo 100% zaštititi pored cjepiva trebaju sve druge epidemiološke mjere držati, jako se čuvati, a ne bi bili u kontaktu sa zaraženima.

Koliko je trudnica i rodilja kod vas u Klinici?
Bile su tri rodilje, stabilne su za sada, ali kod većine koji su kod nas – to su teži oblici bolesti.

Posljednja koja je hospitalizirana je li dijete pozitivno?

Ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima, za sad su svi stabilno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...