"SB" NA PRESSU POVODOM NAJAVLJENOG POSKUPLJENJA STRUJE: "Ovo je poruka investitorima da ne ulažu u BiH, a građanima da pakuju kofere" (FOTO)

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović rekao je da nije najavljeno poskupljenje koje se već događa prema ugovorima koji se realiziraju.

  • Ekonomija

  • 01. Nov. 2021  01. Nov. 2021

  • 0

Privatni sektor je u raljama vlasti i sa svih strana dobija samo udare. Kazao je ovo Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, govoreći o najavi drastičnog povećanja cijena struje za privedu.

Osim povećanja cijena električne energije, naveo je da se privreda suočava i s troškovima koje će imati zbog najavljenog mijenjanja fiskalnih kasa te povećanja minimalne plate radnicima.

"Najavljeno poskupljenje električne energije bilo bi dodatnih 200 miliona KM godišnje za privredu, a zamjena fisklanih kasa privrednike će koštati od 75 do 80 miliona KM. Mi smo do sada potpisali pet kolektivnih ugovora s granskim sindikatima, što je bio dodatni udar na privredu od 25 posto. Samo se na doprinose time dodatno izdvaja oko 150 miliona KM godišnje. Ovo sve je poruka investitorima da nije pametno da investiraju ovdje, privrednicima da smanje svoje biznise i presele ih u neke druge zemlje, a građanima da pakuju kofere i idu vani", kazao je Smailbegović.

Kompanija ArcelorMittal, kako je kazao generalni direktor Nikhil Mehta, godišnje potroši 500.000 megabajta energije i sada su dobili ponudu za povećanje cijene od 125 posto.

"Ako dođe do ovog povećanja, to će za nas biti veliki udar, jer ovo nije jedino povećanje koje imamo. Osim struje, povećana je i cijena uglja 500 posto. Nije tu riječ o uglju koji se koristi u energetici, nego u samoj proizvodnji čelika, a taj ugalj nije dostupan u BiH, već ga kupujemo iz Sjedinjenih Amričkih Država i Australije te nemamo mogućnost da snizimo cijenu tog uglja", kazao je Mehta te dodao kako će sve ovo donijeti ogromne probleme proizvodnji čelika u Zenici.

Najavljenim poskupljenjem na udaru će biti i autoindustrija, a kako je kazao Adem Hanić, dirketor TMD Group Gradačac, ova industrija nema prostor ni za kakvo povećanje, a istakao je i kako se ono nije desilo posljednjih 17 godina, a kao dosadašnju prednost BiH istakao je jeftinu električnu energiju i radnu snagu, piše Klix.

"Moja kompanija zapošljava 800 radnika i sigurno ćemo je morati zatvoriti i otići u stečaj. Doći će i do gašenja radnih mjesta, nećemo iskoristiti šansu da razvijemo industrijski ovo područje gdje imamo bolju šansu i od Srbije", kazao je Hanić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...