BAKIR IZETBEGOVIĆ OTVORENO: "Ovo što radi Dodik, dobro dođe, Čoviću i ostalima. Šta je to usaglašeno mišljenje Milanovića i Vučića možemo..."

...samo da nagađamo.

  • Politika

  • 01. Nov. 2021  01. Nov. 2021

  • 3

Prije sastanka političara iz Bosne i Hercegovine s međunarodnim zvaničnicima u Sarajevu, lider HDZ-a BiH Dragan Čović išao u Beograd, a lider SNSD-a Milorad Dodik u Zagreb.

Predsjednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović rekli su da, kada govore o BiH, imaju 90 posto usaglašeno mišljenje.

O tome zbog čega oni toliko razgovaraju o BiH i zbog čega je neophodno da imaju usaglašeno mišljenje o BiH, za Hayat TV je govorio predsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović.

-Ne bi trebalo to da rade. Ali kako da im zabranimo. Nije dobro što to rade. Šta je to usaglašeno mišljenje možemo samo da nagađamo. Koliko znam, hrvatski zahtjev je samo jedan, dakle, dopustite hrvatskoj većini da izabere jednog od tri člana Predsjedništva i što se nas tiče nek vam je sretno, mi ćemo vam samo pomoći na evropskom putu, imat ćete dobre susjede. To je direktna poruka Plenkovića i Milanovića. Ovo što radi Dodik, dobro im dođe, Čoviću i ostalima. Da se zagrije ta čitava situacija do nekih nepodnošljivih temperatura, pa da onda eventualno neku tu popusti, da kaže ma goni u vraga, daj da mi to isporučimo. Nemam ništa protiv, i kroz aprilski paket i kroz neke direktne izbore u vrijeme pregovora s gospodinom Fileom bila su definisana rješenja gdje se hrvatskom korpusu u BiH pomaže da presudno utiče na izbor jednog od tri člana Predsjedništva – rekao je Izetbegović.

Istakao je da je formulacija „legitimni predstavnici“, po njemu, neprecizna.

-Svako ko je izabran u skladu s Ustavom i zakonom je legitimni predstavnik. Dakle, gospodin Komšić je naravno legitiman. Ali, evo ovo je bio cilj. Međutim, ako će se to uraditi i ako će se mijenjati Ustav, onda su Hrvati ustvari nezadovoljni Ustavom kakav jeste i žele da ga izmjene na način da se ova stvar osigura. Onda i mi imamo zahtjeve  koji će osloboditi prostor za prije svega multietničke stranke, za građanske, ljevičarske, probosanske stranke. Koji neće sabiti sve njih sa nama u neku bošnjačku kvotu od 33 posto. Moraju ostvariti svoj dio uticaja na stvari koje se ne odnose na vitalni nacionalni interes nego na svakodnevni život i to je onda taj zahtjev SDA koji se odnosi na način funkcionisanja Doma naroda. Oni žele riješiti Predsjedništvo, izmjene Ustava, mi želimo ovo drugo i tu treba naći kompromis i naći srednje rješenje – naveo je Izetbegović.

O politici koja dolazi iz Hrvatske, Izetbegović je rekao da smatra da je dobro što se vidio s Milanovićem.

-On mi je rekao pa zašto te stvari ne kažeš javno. Rekao sam: Zorane, pa ja to svaki dan govorim javno, samo možda imate svoje preokupacije i probleme pa ne slušate svaki glas iz BiH. Da su Hrvati u državnim institucijama zastupljeni 100 posto jače nego što im Ustav garantuje. Poslije me dva puta zvao telefonom, počinje da koordinira, da traži moj stav i informacije i to je dobro. Ne znam da je nešto u zadnjih mjesec loše kazao u odnosu na BiH. Mislim da je bolje razgovarati. Treba razgovarati i Vučićem i sa svima. Ne treba pregovarati, ja ne mogu zamijeniti institucije  – istakao je Izetbegović u emisiji “7 PLUS” Hayat TV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...