KAKVA GREŠKA: Nadbiskup uporedio klimatske promjene sa holokaustom pa se izvinio

Vojnici plaćenici koje je direktno finansirala naftna kompanija Elf otimali su zemlju od plemena u regiji, često se koristeći nasiljem. A lokalno stanovništvo svjedočilo je da su policajci bili plaćeni da uhapse one koji su pružali otpor.

  • Društvo

  • 02. Nov. 2021  02. Nov. 2021

  • 0

Nadbiskup od Canterburyija, poglavar Crkve Engleske, Justin Welby, izvinio se što je uporedio uticaj klimatskih promjena sa holokaustom. Justin Welby je rekao da se neaktivnost političara oko klimatskih promjena može staviti u ravan sa genocidom, javlja BBC.

Nadbiskup od Canterburyja u ponedjeljak je rekao da mu je iskreno žao što je nagovijestio da bi neuspjeh u zaustavljanju klimatskih promjena mogao dovesti do jednako ozbiljnih posljedica kao što su nacistički ratni zločini.

Justin Welby je rekao da je namjeravao naglasiti ozbiljnost globalnog zagrijavanja dok se svjetski lideri sastaju u Škotskoj kako bi razgovarali o mjerama u vezi s klimatskim promjenama na samitu COP26. Pogriješio je što je napravio poređenje sa nacističkim zločinima, dodao je.

Holokaust je doveo do toga da se istrijebi gotovo cjelokupna jevrejska populacija u Evropi.

Prije nacističkog preuzimanja vlasti 1933., Evropa je imala živu, uspostavljenu i raznoliku jevrejsku kulturu. Do 1945. većina evropskih Jevreja, bili su ubijeni, njih dvije trećine.

Welby je za BBC rekao da će svjetski lideri biti ,,prokleti ako hitno ne pronađu načine da preokrenu klimatske promjene."

Welby je dodao da će političari koji ne uspiju pronaći rješenja za klimatske promjene ,,ostati zapamćeni na gori način nego što danas govorimo o političarima iz 1930-ih, koji su ignorirali ono što se dešavalo u nacističkoj Nemačkoj."

Nadbiskup je također naveo da je to zato što će klimatske promjene ,,ubijati ljude širom svijeta i to generacijama i da će na taj način političari dopustiti da se dogodi genocid beskonačno većih razmjera".

- Klimatske promjene će se kao osveta vratiti nama, našoj djeci i unucima - dodao je Welby.

Stephen Pollard, urednik novina Jewish Chronicle, burno je reagovao na poređenja koja je Welby povukao sa nacističkim ratnim zločinima.

- Ako je ovo zaista tačno prenešeno šta je on rekao, to je toliko bolesno da jednostavno ne mogu shvatiti kako Welby može i dalje ostati svećenik, a kamoli nadbiskup Engleske crkve - napisao je Pollard na Tviteru.

Justin Welby, koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća bio na poziciji izvršnog direktora u naftnoj industriji, izvinio se za poređenje koje je napravio, rekavši da se ,,iskreno izvinjava za riječi koje je koristio kada je pokušao naglasiti težinu klimatskih promjena.

Istraga Daily Mail-a otkrila je da je Justin Welby, za razliku od nekih navoda da je bio neki niži funkcioner naftne kompanije Elf Aquitaine, zapravo bio jedan od njenih glavnih finansijskih "ajkula" - i da je bio zaposlen na moralno upitnom planu zaštite naftnih interesa kompanije u Nigeriji početkom 1980-ih.

Britanski list The Guardian je pisao opširno o projektu poznat kao Bonny LNG, a koji je bio dio plana koji je uključivao uvjeravanje lidera Nigerije da će kompanija Elf i drugi veliki naftni konglomerati uložiti šest milijardi funti u energetski projekat za koji je bilo malo vjerovatno da će se ikada ostvariti.

Tokom ovog perioda, francuska državna kompanija – koja je kasnije postala sinonim za korupciju i skandal – navodno je bila odgovorna za masovno kršenje ljudskih prava u području bogate delte rijeke Niger.

Welby, mnogo prije njegove svećeničke karijere, u to vrijeme redovno je posjećivao glavni grad te zemlje radi sastanaka, a danas odlučno poriče da je bio svjestan svih tih nezakonitih radnji niti da je bio upoznat sa ,,istinskim motivima Francuza oko Bonny LNG projekta".

Vojnici plaćenici koje je direktno finansirala naftna kompanija Elf otimali su zemlju od plemena u regiji, često se koristeći nasiljem. A lokalno stanovništvo svjedočilo je da su policajci bili plaćeni da uhapse one koji su pružali otpor.

Tokom pet godina Welbyjeve karijere u Elfu, radio je pod nizom živopisnih likova, prije svega bio je direktno podređen izvršnom direktoru Andreu Taralli, porijeklom sa Korzike, koji je u Nigeriji bio poznat pod ozloglašenim nadimkom 'Monsieur Africa'.

Tarallo, koji je bio zadužen za naftne operacije u Africi kasnije će biti pod istragom zbog prevara koje su uništile kompaniju tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.

On je 2003. godine osuđen na četiri godine zatvora jer je platio milione funti mita afričkim liderima u zamjenu za naftne ugovore.

- Neki od mojih kolega koji su imali direktan kontakt s Tarallom uhvaćeni su na djelu - rekao je bivši šef Welbyja, Kjell Skjevesland.

- Welby je sarađivao direktno s njim. Bio je na sastancima s Tarallom, vjerovatno kao jedina osoba koja nije bila Francuski državljanin među njima. Godinama poslije, Justin Welby poricao je da se ikada lično sreo s Tarallom.

Justin Welby, koji danas služi kao duhovni poglavar više od 80 miliona Anglikanaca širom svijeta, insistira na tome da, iako je bio svjestan glasina o korupciji tokom svog boravka u Elfu, nikada nije naišao na dokaze o tome.

U periodu kada se Welby pridružio kompaniji kasnih 1970-ih, nigerijska vlada planirala je nacionalizirati naftna polja u zemlji, nešto što su Elf, Shell, BP i drugi naftni divovi očajnički željeli spriječiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...