ALMA ČOLO OTVORILA KARTE: "SDA razmatra sve mogućnosti. Ukoliko dođe do..."

Večeras je u programu Federalne televizije gostovala Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

  • Mini market

  • 02. Nov. 2021  

  • 1

Čolo kaže da je važno da se o situaciji u BiH raspravlja u Vijeću sigursnoti UN-a zato što visoki predstavnik, po Djetonskom mirovnom sporazumu, podnosi dva puta godišnje izvještaj Vijeću sigurnosti.

"Vijeće sigurnosti nesumnjivo je najvažniji organ koji je zadužen za očuvanje mira među svim zemljama članicama UN-a. I veoma je bitno da Vjeće sigurnosti zauzme odgovarajući stav o dešavanjima u BiH, o protivustavnom djelovanju SNSD-a, o njihovoj deklaraciji koju su donijeli na Palama 28. oktobra, o eventualnom vraćanju nadležnosti od strane Republike Srpske, nadležnosti koje su državne nadležnosti i na osnovu kojih su i formirane odgovarajuće institucije. Međutim, najvažnija stvar o kojoj Vijeće sigurnosti treba da odlučuje je nastavak mandata EUFOR-a, jedinice ALTEA na području BiH i naravno sigurnosna situacija koja je jako narušena i mislim da prijeti određenoj eskalaciji."

Smatra da međunarodna zajednica mora preduzeti odlučne korake.

"Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio rat u BiH, imali smo skoro 30 godina nekih reformi u koje je međunarodna zajednica uložila ogroman novac. I sada da vratite stanje na ono koje je postojalo u trenutku kada je zaustavljen rat u BiH, što stalno najavljuje Dodik, je po meni nemoguće. Ne možete vi zemlju vratiti na '95. godinu, a da je ne dovedete na rub na kojem prijeti ponovni sukob i rat. Mislim da međunarodna zajednica mora biti odlučna, mora osuditi takve politike. Mislim da se prema takvim osobama moraju izreći sankcije, one se moraju smijeniti sa položaja jer voditi zemlju u nešto što je neizvjesno i što bi možda moglo dovesti do novih stradanja ovog naroda je za svaku osudu i međunarodna zajednica ima i mandat i snagu da to zaustavi."

Dodaje da BiH ima prijatelje među civilizovanim zemljama, pogotovo članicama EU, te SAD koje su lider u mirovnom procesu koji je vođen '95. godine.

Čolo navodi da je sprječavanje visokog predstavnika da se eventualno obrati u Vijeći sigurnosti UN-a ide u pravcu da se on obeshrabri da u BiH preduzima radnje koje su u skladu sa njegovim mandatom.

"On kao visoki predstavnik ima mehanizme da razriješi svaki spornu situaciju u BiH na način kako on procijeni da je to potrebno. On i bez bonskih ovlaštenja ima toliko ovlasti u svojim rukama da razriješi ovu situaciju."

Na pitanje kako će Stranka demokratske akcije odgovoriti na trenutnu situaciju, Čolo odgovara: "Naravno da SDA razmatra sve radnje i mjere koje bi se mogle preduzeti u ovakvoj situaciji, ali svaki trenutak se dešava nešto nepredviđeno. Mi smo putem svojih predstavnika pokretali postupke ocjene ustavnosti zakona koji su doneseni u NSRS. Sada kada se atakuje na mir u BiH, kada se prijeti odvajanjem teritorije na miran način, a to ne može postojati ako vi hoćete da formirate oružane snage na teritoriji entiteta, što neminovno vodi ka ratu. SDA naravno razmatra sve mogućnosti. Ukoliko dođe do formiranja oružanih snaga to je čisti napad na sutavni poredak, to je krivično djelo nezakonitog formiranja vojnih snaga na području BiH i mislim da tu Tužilaštvo treba odmah da reaguje."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...