AMER JERLAGIĆ O GASNOJ KRIZI: "Imamo alternativu da ne ovisimo o ruskom plinu" (VIDEO)

Trinaest godina nakon početka gradnje plinovoda prema Travniku se ova tema danas počela otvarati...

  • Ekonomija

  • 02. Nov. 2021  

  • 2

"Imamo situaciju da se desila havarija Bugarskoj. Gledano sa strane BiH, praktično rekli bi da nema nikakve odgovornosti na bilo kome u BiH. Naša odgovornost je što BiH nema alternativno napajanje gasom s jedne strane, s druge strane što nemamo skladište gasa za ovakve situacije. Vrlo dobro znamo u mandatu 2006 - 2010. da se krenulo sa izgradnjom gasovoda i plinovoda od Zenice do Lašve prema Travniku. Zašto se nije nastavila gradnja od Travnika prema Bugojnu, prema Kupresu, prema Tomislavgradu, Posušju i konekcija prema Krku gdje Hrvatska ima terminal LNG to bi bila alternativa za napajanje, izjavio je stručnjak za energetiku Amer Jerlagić za O kanal.

Trinaest godina nakon početka gradnje plinovoda prema Travniku se ova tema danas počela otvarati.

"Puno godina je prošlo i to se moralo desiti. To se moralo napraviti. Dolazimo do skladišta i tada se spominjala Tetima pored Tuzle pa je izvjesni načelnik Tuzle rekao kako je to opasno. E opasno je u Tuzli a nije opasno na otoku Krku gdje se stvorio terminal u HR. Pa ako je opasno u Tuzli hajde da vidimo gdje nije opasno da BiH ima svoju zalihu, skladište i rezervu a ne da ovisimo da li će reći komšija evo posudićemo", naglašava Jerlagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...