IZ VELIKE BRITANIJE PODRŽALI SCHMIDTA: "Podržavamo i upotrebu bonskih ovlasti"

Bosna i Hercegovina se nalazi u najvećoj egzistencijalnoj krizi od potpisivanja Detonskog sporazuma.

  • Vijesti

  • 03. Nov. 2021  

  • 0

IZ VELIKE BRITANIJE PODRŽALI SCHMIDTA I ZA BONSKE OVLASTI AKO ZATREBA

Ambasadorica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Barbara Woodward kazala je da je duboko uznemirena situacijom u kojoj se BiH nalazi u posljednjih nekoliko mjeseci.

Pozdravila je odluku da se produži mandat misije EUFOR-a u BiH.

Ovo je od ključne važnosti za visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi imao pomoć u izvršavanju svojih dužnosti u Bosni i Hercegovini. Iako gospodin Schmidt nije ovdje s nama danas želimo mu se zahvaliti na njegovom radu. Radujemo se njegovom povratku na narednim sjednicama”, kazala je predstavnica Velike Britanije.

Dodala je da se Bosna i Hercegovina nalazi u najvećoj egzistencijalnoj krizi od potpisivanja Detonskog sporazuma.

"Za ovo su najviše odgovorni predstavnici bh. entiteta Republika Srpska. Pokrenuli su aktivnosti koje uključuju uspostavu vojske ovog entiteta. Ovi potezi vode u otcjepljenje. Sve ovo prijeti samom Dejtonskom sporazumu. Vitalnije je nego ikad da se EUFOR uključi. Velika Britanija daje punu podršku Schmidtu i u upotrebi bonskih ovlasti ako situacija to bude zahtjevala. Kompletiranje agende 5+2 je jedina mogućnost da se zatvori OHR", poručila je i dodala da njena zemlja ostaje posvećena u svojoj podršci suvereniteta, teritorijalnog integriteta i svijetle budućnosti BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...