DODIKOV AMERIČKI LOBISTA OBRAD KESIĆ NAJAVLJUJE: „Uskoro rezolucija u Kongresu u korist Republike Srpske i Srbije…“

Кesić je kazao da je srpska zajednica u SAD-u posljednjih godina ojačala uticaj preko ličnih kontakata i organizacija koje imaju više ugleda u američkom političkom životu i na izborima.

  • Vijesti

  • 09. Nov. 2021  

  • 7

Šef predstavništva bh. entiteta Republika Srpska u SAD-u Obrad Кesić ocijenio je da rezolucija, koju pripremaju srpski lobisti, pokazuje da se u američkom Кongresu u velikoj mjeri mijenjaju stvari u korist Srbije i Republike Srpske.

"Najavljena rezolucija u korist Srbije u Кongresu SAD je važna, jer je najava da se balans snaga mijenja", istakao je Кesić.

Кesić je kazao da je srpska zajednica u SAD-u posljednjih godina ojačala uticaj preko ličnih kontakata i organizacija koje imaju više ugleda u američkom političkom životu i na izborima.

"To znači da stvari više nisu onako jednostrane, kao kada su Srbi u velikoj mjeri bili pasivni, ali bilo je i vrlo teško pokrenuti zajednicu. Međutim, ona sada u cijeloj Americi postaje mnogo aktivnija, lokalne zajednice, pogotovo za izbore u ključnim državama, postaju vidljivije i aktivnije", izjavio je Кesić za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, uticaj srpske zajednice je vidljiv i u slučaju pisma albanskih i bošnjačkih lobista američkom predsjedniku Josephu Bidenu, koje, kako tvrdi Dodikovlobista Kesić, imaju tek skroman broj potpisnika.

U osvrtu na američke kritike Prištini, Кesić je konstatovao da je vidljivo da i politika koja se definiše od SAD-a nije više crno - bijela.

"Za vrijeme krize oko tablica na Кosovu i Metohiji imali smo vrlo oštre kritike upućene Prištini i Albinu Кurtiju. S druge strane, stalno imamo indikacije da sadašnja vlada u Prištini nema veliku podršku od državnih institucija SAD-a. To stvara frustraciju, pogotovo među albanskom zajednicom u Americi", tvrdi Кesić.

„Sve što se radi u Кongresu jeste najava da se situacija mijenja u velikoj mjeri u korist Srbije i Republike Srpske", kazao je Кesić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...