SNAŽNA PORUKA AKADEMIKA MAHMUTĆEHAJIĆA: „Istinske bosanskohercegovačke patriote nikada neće pristati na uništenje svoje države"

Prof.dr. Rusmir Mahmutćehajić je istakao da su u posljednje vrijeme izuzetno naglašene i iznova osnažene prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi.

  • Mini market

  • 09. Nov. 2021  09. Nov. 2021

  • 1

U Velikoj sali Općine Stari Grad večeras je održano Javno predavanje pod nazivom „Stare strategije iza novih maskiranja“ - Sadašnje prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi" u duhu vrlo aktuelne i teške političke situacije u Bosni i Hercegovini, konstantnoj i otvorenoj prijetnji postojanju i opstanku naše države.

Predavanje je održao prof. dr. Rusmir Mahmutćehajić, uvaženi političar, mislilac i pisac, a na inicijativu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

„U posljednjem periodu svjedoci smo vrlo teških političkih događanja u Bosni i Hercegovini. Istina je da smo u vrlo delikatnoj situaciji, pojedini političari se ne libe koristiti najgrublje izraze i prijetnje. Prof. dr. Rusmir Mahmutćehajić je definitivno najkompetentnija osoba da nam istinski pojasni prijašnja i sadašnja događanja“, kazao je uoči predavanja načelnik Hadžibajrić. Prvi čovjek Općine Stari Grad je naglasio sveprisutni strah koji vlada među stanovništvom.

„Dobijam brojna pitanja od građana kuda sve ovo ide, nažalost mislim da niko nema tačan odgovor. Sasvim je očito da rukovodeći političari po ovom pitanju ne vladaju situacijom“, poručio je Hadžibajrić.

Prof.dr. Rusmir Mahmutćehajić je istakao da su u posljednje vrijeme izuzetno naglašene i iznova osnažene prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi.

"Bosanskohercegovački narod je kroz cijelo 20. stoljeće držan u nekoj vrsti političkog zatočenja. Onemogućeno mu je da stekne svijest o sebi, osporavan je, porican i okrutno progonjen, pretrpio je nezamislive zločine. U javnom prostoru je potrebno govoriti o ovome, to je jedini način da prestrašeni svijet vidi da se nema čega bojati. Budućnost je u našim rukama, ovo je naša država, mi alternativu nemamo!“, kazao je prof.dr. Mahmutćehajić.

Od kraja Prvog svjetskog rata, prestanka vladanja značajnih carstava i monarhija nad ovim prostorima, te nastajanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca provodi se jedna aktivna politika negiranja Bosne i Hercegovine, njenog naroda, pogotovo bošnjačkog, a sve od istočnih i zapadnih susjeda.

„Srbija i Hrvatska, koje su uključene u razaranje Bosne i Hercegovine, formalno-pravno su priznale BiH, ali suštinski to nisu učinile. Vrlo je to jasno vidljivo kod sadašnjih, ali i prošlih lidera tih zemalja. Našu zemlju smatraju nedovršenom državom, a mi bosanskohercegovački ljudi i bosanskohercegovačka politika nemamo odgovor na to. Ova situacija će trajati dugo, odnosno sve dok se ne konstituira jedan snažan bosanskohercegovački politički subjekt, koji će se tome znati i moći suprotstaviti. Tada će se za suprotstavljene političke interese odlučno naći rješenje“, pojasnio je prof.dr. Mahmutćehajić.

Iako po mnogima, budućnost opstanka države i smirivanje političke situacije u Bosni i Hercegovini nije najbolja, prof.dr. Rusmir Mahmutćehajić uvjerava u suprotno.

„Istinske bosanskohercegovačke patriote nikada neće pristati na uništenje svoje države. To je historija pokazala u više puta. Oko postojanja već izgrađenih i formiranih institucija Bosne i Hercegovine ne smije biti kompromisa. To je danas najveća prednost svih nas koji volimo i želimo očuvati Bosnu i Hercegovinu, a koju nikad prije u historiji nismo imali“, naglasio je.

Uz Općinu Stari Grad, ovo javno predavanje, organizovao je i Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna. Događaj je privukao veliku pažnju građana i nosilaca javnih funkcija. Među prisutnima na ovoj raspravi i predavanju bili su i Mirsad Hadžikadić predsjednik Platforme za progres, Nermin Ogrešević predsjednik NES-a, Semir Halilović (BPS), Amar Mašović, prof Rasim Gačanović, Jasmin Emrić zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Nermin Kljaić ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Mirza Batalović predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, vijećnici OV Stari Grad, pomoćnici općinskog načelnika i brojni drugi, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...