BIJELA KUĆA NAJAVLJUJE PREOKRET: Kineski predsjednik je spreman sarađivati sa SAD-om

Bijela kuća je najavila početkom oktobra kako će virtuelni razgovor dvojice lidera biti održan do kraja godine.

  • Svijet

  • 11. Nov. 2021  11. Nov. 2021

  • 1

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je kako je “spreman sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama” uprkos jakih tenzija između dvije državama, u izjavama uoči očekivanog virtuelnog samita sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Virtuelni sastanak bi mogao biti održan naredne sedmice, prenosi CNN pozivajući se na izvor blizak tom pitanju, dodajući da tačan datum nije još određen. To će biti prvi videosastanak dvojice čelnika od dolaska Bidena u Bijelu kuću u januaru, od kada su imali još samo dva telefonska razgovora.

Poštivanje i suživot

Kineski ambasador u SAD Qin Gang je sinoć pročitao pismo Xija za vrijeme godišnjeg gala prijema Nacionalnog komiteta o odnosima SAD-Kina, američke organizacije koja se bavi razmjenom između dvije velike sile.

Xi je istakao kako je u skladu sa principima uzajamnog poštovanja, mirnog suživota i saradnje na dobrobit svih, Kina spremna sarađivati sa SAD da ojača razmjenu i saradnju oko svih pitanja, prenio je danas kineski ambasador na svom Twitter nalogu.

Kineski predsjednik je također rekao kako želi da “Kina i SAD zajedno odgovaraju na regionalna i međunarodna pitanja kao i na svjetske izazove dok istovremeno na odgovarajući način rukovode razlikama kako bi vratili odnose između Kine i SAD na dobar put jednog solidnog i stabilnog razvoja”.

U svom pismu kineski predsjednik ocjenjuje kako su odnosi dvije zemlje danas na “raskrsnici” i navodi da je “saradnja jedini dobar izbor” jer dvije strane “imaju sve da izgube pri konfrontaciji”.

Niz spornih pitanja

Bijela kuća je najavila početkom oktobra kako će virtuelni razgovor dvojice lidera biti održan do kraja godine.

Odnosi Pekinga i Washingtona su na vrlo niskom nivou po nizu pitanja, od trgovine do ljudskih prava preko regionalnih ambicija Kine. Tenzije su dodatno porasle posljednjih sedmica oko pitanja Tajvana.

Biden, međutim, također naglašava da želi sarađivati sa kineskim vlastima oko određenih izazova kao što je klima. On je, ipak, oštro osudio početkom novembra kao veliku grešku to što Xi Jinping nije došao na UN konferenciju o klimi u Glasgowu ni na samit G20 u Rimu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...