OSKRNAVLJEN SIMBOL SARAJEVA: Vandali nacrtali grafit na Latinskoj ćupriji

Iz Policijske uprave Stari Grad kratko su nam kazali da su upoznati sa slučajem, ali više detalja nisu mogli dati.

  • Hronika

  • 12. Nov. 2021  12. Nov. 2021

  • 0

Za sada nepoznate osobe oskrnavile su Latinsku ćupriju u Sarajevu tako što su na unutrašnjoj strani zida mosta iscrtali veliki grafit sa svojim "umjetničkim" imenima.

Iz Policijske uprave Stari Grad kratko su nam kazali da su upoznati sa slučajem, ali više detalja nisu mogli dati.

Latinska ćuprija, jedan od simbola grada Sarajeva je, od 1918. do 1992. godine nosila naziv Principov most, je sarajevski most iz osmanlijskog perioda. Ovo je jedan od najstarijih mostova u Sarajevu koji se mijenjao se vremenom, od prvog drvenog mosta, koji je stajao na istom tom mjestu, pa sve do današnjeg oblika.

Prvi most na ovom mjestu je bio od drveta i spominje se u popisu Bosanskog Sandžaka iz 1541. godine, piše Klix.

Odmah pored mosta je 1914. godine izvršen atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se u historiji uzima kao početak Prvog svjetskog rata pa je Latinska ćuprija neizostavna lokacija svih turista koji dolaze posjetiti glavni grad Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...