ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI OČITAO LEKCIJU VUČIĆEVOM REŽIMU: "Ne smiju se veličati ratni zločinci"

Mural s likom Ratka Mladića, oslikan na uglu dvije ulice u širem centru Beograda, pokušali su, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prebojati i ukloniti aktivisti nevladinih udruženja, ali je policija zabranila taj skup.

  • Regija

  • 12. Nov. 2021  

  • 0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je da Unija ima čvrst stav o tome da se ne smiju veličati ratni zločinci ni negirati zločini, usred skandala s oslikavanjem murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u širem centru Beograda, prenosi novinska agencija HINA. 

Emanuele Giaufret razgovarao je sa srbijanskim ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom u jeku napetosti koje traju zbog namjere civilnog sektora da se ukloni mural osuđenom ratnom zločincu Mladiću.

Vulin: MUP čuva sigurnost svih građana

Vulin i Giaufret razgovarali su o tim događajima gdje je Giaufret rekao da "EU ima jasan i čvrst stav o potrebi djelotvornog premošćivanja naslijeđa prošlosti, suzdržavanja od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina te rada na poticanju pomirenja".

Dužnosnik Unije podsjetio je da "organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i odbrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti o građanskim i političkim pravima te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad", istakla je Delegacija EU.

Vulin je rekao da "MUP čuva sigurnost svih građana, pa i učesnika protesta, bez obzira na to jesu li za uklanjanje spornog murala ili nisu", navela je Delegacija EU.

Tenzije i protesti

Mural s likom Ratka Mladića, oslikan na uglu dvije ulice u širem centru Beograda, pokušali su, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prebojati i ukloniti aktivisti nevladinih udruženja, ali je policija zabranila taj skup.

To je potaknulo tenzije i proteste, a u reakcijama iz međunarodnih krugova isticano je da se taj mural ne može i ne smije institucionalno štititi.

Nevladina udruženja optužila su srbijanske vlasti da zabranom skupa i prebojavanja upravo štite mural, što su kategorički odbacili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ukazujući da širom regije postoje "desetine murala osuđenih ratnih zločinaca".

Pristupanje EU

Giaufret je također "potvrdio podršku EU pristupnom procesu Srbije i istaknuo ključni značaj vladavine prava za napredak Srbije na evropskom putu", dodala je na svojoj mrežnoj stranici Delegacija.

On je podsjetio i na dio godišnjeg izvještaja Evropske komisije koji se odnosi na borbu protiv teškog i organiziranog kriminala, "kao i na neophodne reforme zakonodavstva" te je potvrdio posvećenost EU "pružanju podrške Srbiji da pojača napore u tim područjima".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...