POTEZ KOJI JE ODUŠEVIO NACIJU: Zemlja članica EU ne dopušta šefovima da "trzaju" radnike nakon posla, ali ni to nije sve...

Kompanije s više od 10 zaposlenika mogle bi se suočiti s kaznom ako kontaktiraju djelatnike izvan vremena koje je navedeno u njihovim ugovorima o radu.

  • Svijet

  • 13. Nov. 2021  

  • 0

Portugal je zabranio šefovima da šalju radnicima tekstualne i elektronske poruke izvan radnog vremena, kao dio novog zakonskog paketa koji se popularno naziva "pravo na odmor", javio je BBC.

Prava radnika u vrijeme koronakrize

Ta je odluka dio zakonskih izmjena donesenih kako bi se uravnotežio privatni i profesionalni život, posebno vezano uz činjenicu da mnogi radnici rade od doma. 

Kompanije s više od 10 zaposlenika mogle bi se suočiti s kaznom ako kontaktiraju djelatnike izvan vremena koje je navedeno u njihovim ugovorima o radu.

Donesena su i nova pravila o radu na daljinu za radnike s djecom. Roditelji mogu bez vremenskog ograničenja raditi od kuće, bez da za to zatraže dopuštenje poslodavaca, sve dok im djeca ne napune osam godina.

Kompanije bi mogle uz to biti primorane plaćati i dio troškova rada od kuće, primjerice za struju ili internetske troškove.

S obzirom na to da se kod radnika može javiti osjećaj izoliranosti, od kompanija se očekuje da redovito organiziraju fizičke sastanke.

Ipak, neki elementi zakonskog paketa nisu prihvaćeni u portugalskom parlamentu, uključivo i "pravo na isključivanje" koje bi omogućilo radnicima da isključe sve uređaje nakon radnog vremena.

Portugalska ministrica rada i socijalne skrbi Ana Mendes Godinho rekla je prošle je sedmice na konferenciji u Lisabonu da rad na daljinu mijenja mnoge stvari, a da njegov rast mora biti reguliran.

Ona se nada da će bolja zaštita radnika privući i mnoge strance da dođu raditi u Portugal, rekavši da smatra svoju zemlju "jednom od najboljih mjesta na svijetu za digitalne nomade i radnike na daljinu".

- Želimo ih privući u Portugal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...