ANALIZA NOVINSKE AGENCIJE "PATRIA": Ko provodi plan Dragana Čovića u Sarajevu?

Čović itekako ima razloga za velika očekivanja obzirom da njegov blizak partner, predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić, gotovo sa lakoćom uspijeva da u okviru "opozicionog bloka' ( SDP, SD, SBB -iako Radončićeva stranka nije opozicija- NiP, NS, NB, i  PDA) tim strankama nametne etničku politiku takozvanog legitimnog predstavljanja. 

  • Mini market

  • 14. Nov. 2021  14. Nov. 2021

  • 7

Kako se bliži nova runda razgovora između domaćih političkih predstavnika i predstavnika međunarodnih zvaničnika o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, šutnja lidera HDZ-a Dragana Čovića sve je upadljivija. Čoviću očito sve ide po planu, piše novinska agencija "Patria".

Poznat kao neko ko najmanje kaže kada govori, i ko najviše kaže kada šuti, Čović se ovaj put, za razliku od prethodnih, kada je na sav glas najavljivao 'konačno rješenje' (od kojeg nije bilo ništa) odlučio na šutnju. 

Šta naime govori ta šutnja? Osim toga da sve ide po planu, ta šutnja kazuje da u Sarajevu ima ko da govori u ime politike koju zastupa, da on ne bi bespotrebno iritirao javnost koja mu posljednjih godina, zbog aktivnog podrivanja države u savezu sa Dodikom, nije nimalo naklona. 

Čović itekako ima razloga za velika očekivanja obzirom da njegov blizak partner, predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić, gotovo sa lakoćom uspijeva da u okviru "opozicionog bloka' ( SDP, SD, SBB -iako Radončićeva stranka nije opozicija- NiP, NS, NB, i  PDA) tim strankama nametne etničku politiku takozvanog legitimnog predstavljanja. 

Istina, ribu nije teško natjerati u vodu, jer pola "opozicionog" bloka ( Radončić, Konaković i Kukić) se javno zalažu za takvozvano "legitimno predstavljanje hrvatskog naroda". Pitanje je samo kako će se građanski SDP prema tome postaviti.  

Odnosno pitanje je, uviđa li kritična masa u SDP BiH da je Radončić, iako nema skoro nikakav parlamentarni kapacitet, taj koji povlači poteze i drži konce u svojim rukama. 

U kojem to pravcu Radončić u ime 'opozicionog bloka' povlači poteze? U pravcu koji pojašnjava upadljivu šutnju Dragana Čovića. Šutnju koja se nada da će Radončić eutanizirati građanske stranke SDP i DF. Jednu na jedan a drugu na drugi način, i da će to u konačnici rezultirati svođenjem pregovaračkog formata na format Čović - Izetbegović, pri čemu će Radončić "ohrabrivati" Izetbegovića u "kompromisu". 

Ono što je u očima Radončića kompromis između Čovića i Izetbegovića, bez sumnje je etnička podjela i izdaja države Bosne i Hercegovine. Lider SBB-a zapravo više i ne krije da je to plan kojeg Čović šuti, a on realizira, piše "Patria".

 "Naš plan i moj plan, nisam htio o tome da govorim na Kongresu, jer je Kongres prevelika institucija da bismo o tim stvarima govorili, a tiču se dnevne taktike. Mi ne želimo, makar kada je SBB u pitanju, da slabimo pregovaračku poziciju gospodina Izetbegovića. Naprotiv, u toj partiji šaha, kako smo to slikovito rekli, gdje imate destruktivnog Dodika i upornog Čovića, mi smatramo da treba da pomognemo gospodinu Izetbegoviću,  da ga ohrabrimo da napravi i prihvati kompromis i da zajednički s njim podijelimo teret odgovornosti za najbolja rješenja koja ćemo usaglasiti s predstavnicima hrvatskog naroda ili srpskog naroda", rekao je Radončić za FTV. 

Bude li ovaj plan ostvaren, najveću odgovornost za njegovu realizaciju snositi će probosanske stranke jer su dopustile da jedna politički sporedna figura u Sarajevu ostvari sve želje Dragana Čovića, pa i snove koje u nekoj od zatvorskih jedinica snivaju Jadranko Prlić i ostali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...