NAPETOST NA VRHUNCU: Poljska poziva na akciju, zatražena aktivacija NATO člana 4

Poljski premijer poručio je kako "riječi nisu dovoljne" te kako traži od NATO-a da poduzme "konkretne korake" po pitanju rješavanja aktuelne krize koja traje na poljsko-bjeloruskoj granici, javlja The Daily Observer.

  • Svijet

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 2

- Nema sumnje da su stvari otišle predaleko. Samo riječi neće zaustaviti Minsk, rekao je premijer Mateusz Morawiecki.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u nedjelju je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da intervenira u krizi zbog koje su hiljade migranata zarobljeni na bjelorusko-poljskoj granici.

- Rusija ovdje ima jasnu odgovornost. Mora izvršiti pritisak na bjeloruske vlasti da okončaju krizu i započnu dijalog – piše „Sunday Telegraph“.

Putin je negirao tvrdnje da Moskva podgrijava ionako uzavrelu situaciju, okrivljujući zapadnu politiku na Bliskom istoku za stvaranje migrantske krize.

- Želim da svi znaju. Mi nemamo ništa s tim, rekao je za državnu televiziju.

Migranti, uglavnom Kurdi, danima su zaglavljeni na granici na niskim temperaturama u šatorskim kampovima, griju se paleći drva do kojih dođu.

Bjelorusija kaže da se u kampu nalazi oko 2.000 ljudi, uključujući trudnice i djecu. Poljska kaže da se na granici nalazi između 3.000 i 4.000 migranata, a svaki dan ih stiže sve više.

Britanija je u četvrtak poslala tim od oko 10 vojnika da pomognu Poljskoj da ojača svoju granicu.

U međuvremenu, NATO mora poduzeti "konkretne korake" za rješavanje migrantske krize na granici s Bjelorusijom, rekao je u nedjelju poljski premijer, dodajući da Poljska, Litva i Latvija mogu zatražiti konzultacije prema članku 4. sporazuma o savezu.

Prema članku 4, svaki saveznik može zatražiti konsultacije kada su, po mišljenju bilo kojeg od njih, ugroženi njihov teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost.

- Razgovaramo s Latvijom, a posebno Litvom, trebamo li aktivirati članak 4. NATO-ovog sporazuma - rekao je Mateusz Morawiecki poljskoj državnoj novinskoj agenciji PAP.

Nije dovoljno samo otvoreno izraziti svoju zabrinutost - sada su nam potrebni konkretni koraci i predanost cijelog saveza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...