DRAGOJEVIĆ STOJIĆ U NEVJERICI: "Tehnički kiseonik, koliko god bio čist..."

"(...) nije lijek, u njemu uvijek može biti nešto što može narušiti zdravlje."

  • Mini market

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 3

"Sramne su namjere vlasti u Republici Srpskoj da aferu 'Kiseonik' sa ljudskog i medicinskog aspekta prebaci na onaj politički", istakla je Maja Dragojević Stojić, članica Predsjedništva SDS reagujući na izjave premijera Radovana Viškovića.

Kaže da ovdje nije riječ o politici, nego o zdravlju i životima građana, te da je vrijeme da se problemu pristupi odgovorno.

"Odgovorna vlast ne smije dozvoliti bilo kakve sumnje ili nepravilnosti kada je liječenje naših pacijenata u pitanju. Krajnje je vrijeme da se javnost prestane zamajavati, već da se problemu pristupi odgovorno, a to znači – da sve zdravstvene ustanove dobiju medicinski kiseonik sa dozvolom, i da odgovorni za korištenje tehničkog kiseonika odgovaraju", poručila je Dragojević Stojić.

Ona kaže da ono što se uporno nameće od strane nadležnih jeste teza o čistoći kiseonika.

"Tehnički kiseonik, koliko god bio čist, nije lijek, u njemu uvijek može biti nešto što može narušiti zdravlje. Razlika je i u skladištenju i u dopremanju. Inspektorat Agencije za lijekove BiH utvrdio je da se u bolnici u Trebinju koristi tehnički kiseonik, za šta postoji jasan dokaz. Ministarstvo za zdravlje Republike Srpske na to nije reagovalo, iako je za to znalo i prije izbijanja afere u javnost. Vlast u Republici Srpskoj je svojom neodgovornošću sama sebe degradirala. Odavno su prešli sve granice kako bi sačuvali svoje pozicije, jer znaju da će u suprotnom lista odgovornih biti dugačka", rekla je Maja Dragojević Stojić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas ranije da su bolnice u RS-u koristile kiseonik istog kvaliteta kao onaj u Federaciji BiH, te da ni u jednom momentu zdravlje građana nije dovedeno u pitanje.

"Riječ je o kiseoniku koji po standardima odgovara medicinskom i koji je vrhunskog kvaliteta. Kvalitet kiseonika koji koriste naše zdravstvene ustanove odgovara medicinskom kiseoniku, a to je svaki onaj koji ima čistoću preko 99,5 posto. Mi u našim zdravstvenim ustanova koristimo kiseonik čistoće od 99,97 ili 99,98 posto. To je znatno iznad granice koja je predviđen", rekao je između ostalog Višković, piše Srpska.info.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...