I MILORAD DODIK POŽELIO GOVORITI O SPOMENIKU: “Kako zločinci na Vijećnici imaju nacionalnost, a žrtve na Kazanima nemaju”

Otkriti ploču, a sakriti ko su žrtve, naglasio je Dodik, manir je politike koju je decenijama u BiH promovisao Alija Izetbegović i njegova partija.

  • Društvo

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je otkrivanje spomen-ploče na Kazanima, na kojoj piše "ubijenim sugrađanima" potvrda da ni nova generacija političara koju predstavlja vlast u gradu Sarajevu nije spremna da se suoči sa prošlošću i prizna šta se na Kazanima zaista dogodilo.

"Izostavljanjem činjenice da su na Kazanima mučki ubijeni sarajevski Srbi i to u mnogo većem broju od onog koji se nudi na ploči koja je otkrivena pokazuje se da Bošnjaci, bilo kojoj partiji pripadali, i dalje skrivaju zločin ne nazivajući ga pravim imenom", istakao je Dodik.

Otkriti ploču, a sakriti ko su žrtve, naglasio je Dodik, manir je politike koju je decenijama u BiH promivisao Alija Izetbegović i njegova partija.

"Samo par kilometara od Kazana na zgradi Vijećnice uporno stoji ploča na kojoj piše 'Na ovom mjestu su srpski zločinci zapalili Nacionalnu biblioteku BiH'. Kako su zločinci dobili nacionalnu pripadnost na Vijećnici, a žrtve na Kazanima nisu?! To je pitanje sa kojim treba da se suoče i gradske vlasti Sarajeva, ali i svi u BiH koji govore o pomirenju i suživotu", ukazao je Dodik.

Zato ploča koja je juče otkrivena na Kazanima, naglasio je Dodik, ne govori o nečijoj želji za pomirenjem, već o održavanju stereotipa u BiH da su zločinci u ratu bili Srbi, a oni koje su muslimani mučki pobili su bili građani.

"Kada već nisu bili spremni da napišu ko su žrtve, a ko zločinci bolje bi bilo da tu i takvu ploču nisu ni postavljali", ocijenio je Dodik.

Osvrnuvši se na prisustvo Christiana Schmidta na tom događaju, Dodik je konstatovao da to govori da je njegov dolazak u BiH u službi politika koje su i jučer sakrile žrtve ratnog Sarajava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...