MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA: "Danas se sjećamo Vukovara"

“U Vukovaru se danas obilježava 30. godišnjica stradanja, dana kada su, nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi, snage Jugoslovenske narodne armije (JNA) zauzele Vukovar“, piše u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica.

  • Društvo

  • 18. Nov. 2021  18. Nov. 2021

  • 0

U povodu 30. godišnjice pada Vukovara pod kontrolu tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA),  iz Memorijalnog centra Srebrenica uputili su saopćenje u kojem je izraženo saučešće članovima porodica čiji su članovi izgubili život. 

“U Vukovaru se danas obilježava 30. godišnjica stradanja, dana kada su, nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi, snage Jugoslovenske narodne armije (JNA) zauzele Vukovar“, piše u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica na Facebook stranici.

Podsjećaju kako tačan broj vukovarskih žrtava još uvijek nije poznat, ali prema podacima Ministarstva odbrane Republike Hrvatske iz 2006. godine, u Vukovaru je stradalo 879 hrvatskih vojnika, a 770 ih je ranjeno u samom gradu Vukovaru, dok je broj ubijenih civila 1.131.

Iz vukovarske bolnice, nakon što su zauzeli grad, pripadnici JNA izveli su ranjenike, vojnike i civile, koji su pobijeni u noći s 20. na 21. novembar na poljoprivrednom dobru Ovčari, nedaleko od Vukovara. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 žrtava od kojih je najmlađa imala 16 godina, a najstarija 84 godine.​​​​​​​

“Iz Memorijalnog centra izražavamo duboko saučešće članovima porodica čiji su članovi izgubili život u Vukovaru. Danas ih se sjećamo“,  naglašeno je u saopćenju.

U Vukovaru se danas obilježava 30. godišnjica stradanja, dana kada su, nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi,...

Objavljuje Srebrenica Memorial CenterČetvrtak, 18. studenoga 2021.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...