NAGODBA SA SUDOM: Darko Elez "propjevao" pa otkrio nevjerovatne stvari

Elez je na osnovu nagodbe sa sudom u BiH osuđen na samo 15 godina zatvora zbog više mafijaških ubistava.

  • Hronika

  • 21. Nov. 2021  21. Nov. 2021

  • 1

Darko Elez (40), koji je sklopio dogovor sa tužilaštvima BiH i Srbije za manju kaznu zatvora, u Sarajevu je počeo da "otplaćuje dogovor". Otkrio je gdje je zakopano tijelo plaćenog ubice Slaviše Bilinca Bilija, koji je osumnjičen za likvidaciju predsjednika Fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića Mite 2006.

Prema nezvaničnim saznanjima, Elez je ispričao da je Bilinac ubijen i zakopan u blizini bob-staze na Trebeviću.

Narednih dana bi trebalo da se izdaju naredbe za ekshumaciju ukoliko se prethodno ispostavi da su tačne informacije koje je istražiteljima dao Darko Elez, prenijeli su mediji u BiH.

Također, očekuje se da će se više znati o njegovim vezama sa Bilijem i drugim zločinima u koje je ovaj plaćeni ubica bio umiješan.

"Ovo je još jedan dokaz da se balkansko podzemlje, grupa Veljka Belivuka i "kavački klan", kao i svi koji su sa njim povezan, s razlogom plaše Elezovih iskaza. Klupko je počelo da se odmotava, a do koga će sve dovesti Elezova priznanja, tek ćemo vidjeti. Zna se da je sa tom grupom dovođena u vezu i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a Srbije, kao i drugi policijski šefovi", navodi izvor Srpskog telegrafa, piše Blic.

Slaviša Bilinac Bili bio je poznat kao plaćeni ubica. Između ostalog on je obavijestio Đorđa Ždrala, s kojim je Elez bio u sukobu, da mu Darko sprema likvidaciju.

"Bilinac je došao kod mene i uključio telefon na spikerfon, te pozvao Eleza, pitao ga da mu pojasni jedan prethodni razgovor. Tada mu je on rekao da je dato zeleno svjetlo i da moram da budem u najkraćem roku likvidiran. Bio sam veoma iznenađen jer za tako nešto nije bilo nikakvog razloga, a Elez je u međuvremenu s cijelom porodicom iz Lukavice otišao u Srbiju i više ga nisam viđao", svjedočio je 2014. godine pred Sudom BiH Đorđe Ždrale.

Elez je na osnovu nagodbe sa sudom u BiH osuđen na samo 15 godina zatvora zbog više mafijaških ubistava i milionskih pljački u toj zemlji od 2005. do 2009, ali se obavezao da sarađuje s istražiteljima i u mnogim drugim slučajevima teških krivičnih djela koja su se proteklih godina dogodila u Bosni i Srbiji.

On je uhapšen u Srbiji prošle godine, a u BiH je izručen 3. marta 2021. godine zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se dovodi u vezu s ubistvima Siniše Milićevića Tigra 2018. i Miloša Ostojića 2019. godine. u Istočnom Sarajevu. Osim toga, teretio se i za planiranje likvidacija Zlatana Ćuka i Miloša Božovića u BiH, kao i za tri iznude.

Međutim, Elez je sada osuđen samo u predmetu "Lutka" za organizaciju bande koja je od 2005. do 2009. ubijala, pljačkala i trgovala drogom.

Ubijen sa tjelohranitejima

Slaviša Bilinac je jedan od osumnjičenih da je u oktobru 2006. godine postavio i aktivirao eksploziv i usmrtio Gorana MIjatovića Mitu, predsjednika FK Bežanija, i njegovog tjelohranitelja Slavka Novkovića. Mijatović i Novković nastradali su rano ujutro. U momentu kada su prilazili svom automobilu škoda eksplodirala je bomba MRUD, koja je bila podmetnuta ispod audija 80, parkiranog tik uz Mijatovićevu škodu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...