BOŽO LJUBIĆ IMA RIJEČ: “Ukoliko rješavanju krize u BiH pristupimo na konstruktivan način…” (VIDEO)

(...) da prihvatimo da je BiH država tri konstitutivna naroda, da neće biti problema ni u izmjenama Izbornog zakona".

  • Politika

  • 22. Nov. 2021  22. Nov. 2021

  • 26

Početak izlaska iz krize koja trenutno potresa Bosnu i Hercegovinu jeste izmjena Izbornog zakona, a nakon izbora, budući predstavnici bi trebalo da pristupaju daljim reformama za bolju budućnost zemlje, izjavio je gostujući u "BHT1 uživo" BHRT-a Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ljubić je uputio pismo američkom državnom sekretaru Anthony Blinkenu i šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu, američkim diplomatama Gabrielu Escobaru i Metjuu Palmeru, te visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, te ambasadorima SAD-a i EU u BiH. U pismu Ljubić iznosi viđenje uzroka krize u BiH i predlaže rješenja.

Kako je rekao, primaoci pisma bi trebalo da ozbiljno shvate njegove prijedloge, kako bi budući razgovori bili uspješni.

"Ja smatram da, ukoliko rješavanju krize u BiH pristupimo na konstruktivan način, da prihvatimo da je BiH država tri konstitutivna naroda, da neće biti problema ni u izmjenama Izbornog zakona", istakao je Ljubić.

Naveo je da veliki problem predstavljaju, kako je rekao, ekstremni koncepti koji s jedne strane zastupaju probošnjačke, odnosno probosanske stranke, a s druge strane, stranke iz RS.

"Rješenje za očuvanje BiH je srednji put koji zagovaraju Hrvati, odnosno federalistički koncept i konsocijacijska demokracija", rekao je Ljubić.

On je naveo da se pri izmjenama Izbornog zakona ne može ići ispod temeljnih principa na kojima BiH postoji, bez konstitutivnosti i ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja sva tri naroda.

Komentarišući mogućnost da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristi bonska ovlaštenja i nametne novi Izborni zakon, Ljubić je naveo da to nije put ka rješenju, već da bi sva tri konstitutivna naroda trebalo da prihvate da im BiH jednako pripada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...