EUROPARLAMENTARCI U AKCIJI, DODIK NA METI: "Ne smijemo činiti nikakve ustupke onima koji su odgovorni za krizu u BiH, EU mora preuzeti vodstvo..."

EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim akcijama Milorada Dodika i drugih, te podržati trajno rješenje trenutne krize, koje ne produbljuje niti učvršćuje etničke podjele, poručila je Strik.

  • Mini market

  • 23. Nov. 2021  23. Nov. 2021

  • 0

Večeras će zastupnici Europskog parlamenta raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, na zahtjev kluba Zeleni/Europski slobodni savez, nakon nedavnih zabrinjavajućih političkih događaja u zemlji,  saopšteno je iz ovog kluba

Klub Zeleni/Europski slobodni savez pozivaju EU da preuzme vodstvo u pronalaženju političkog rješenja za trenutnu krizu. Bilo kakav politički dogovor ne smije dalje produbljivati etničke podjele.

Eurozastupnica Tineke Strik članica Odbora za vanjske poslove koja je nedavno posjetila BiH, ovim povodom je izjavila:

“EU i njene države članice imaju odgovornost garantovati Daytonski mirovni sporazum i osigurati sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Situacija u Bosni je najteža kriza od rata 1990-ih. EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim akcijama Milorada Dodika i drugih, te podržati trajno rješenje trenutne krize, koje ne produbljuje niti učvršćuje etničke podjele.

“EU i njene države članice trebale bi uvesti ciljane sankcije protiv Dodika i drugih koji žele potkopati teritorijalni integritet Bosne. EU ne bi smjela činiti nikakve ustupke etnonacionalističkim vođama koji snose odgovornost za krizu. O miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu se ne može pregovarati i EU i njezine države članice moraju ispuniti svoje odgovornosti prema svim građanima zemlje i cijele regije.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...