ŠTA SE DOGAĐA U NIZOZEMSKOJ: Bolnice zatrpane Covid-pacijentima, počeli su ih prebacivati u...

Iako je u Nizozemskoj od 13. novembra na snazi djelomični lockdown, dnevni broj zaraženih porastao je prošle sedmice  na najviše razine od početka pandemije.

  • Svijet

  • 23. Nov. 2021  23. Nov. 2021

  • 1

Nizozemska je danas počela prevoziti pacijente oboljele od covida preko granice u Njemačku kako bi olakšala pritisak na nizozemske bolnice koje se bore s porastom slučajeva koronavirusa.

Pacijent je u utorak ujutro prevezen bolničkim kolima iz Rotterdama u bolnicu u Bochum, oko 240 kilometara istočno, a tokom dana će biti prevezen još jedan, rekle su zdravstvene vlasti.

Broj covid pacijenata u nizozemskim bolnicama u proteklim sedmicama narastao je na najviše razine od maja, te se očekuje da će se dalje povećati dok zaraze dosežu svoje rekordne razine. Njemačke bolnice ukupno su ponudile 20 kreveta za pacijente iz Nizozemske, nakon što su tokom prethodnih valova pandemije liječile desetke pacijenata.

Od ponedjeljka, 470 od ukupno 1.050 kreveta na jedinicama intenzivne njege u Nizozemskoj zauzeli su pacijenti oboljeli od covida, a bolnice već sada smanjuju uobičajene postupke, uključujući i liječenje karcinoma i operacije srca kako bi osigurale dovoljno mjesta za pacijente zaražene covidom.

Premijer jučer prosvjednike nazvao idiotima

Zbog planova nizozemske vlade da nametne daljnje mjere kako bi se zaustavilo širenje virusa, uglavnom ograničavajući pristup većini javnih mjesta nevakcinisanim, izbili su protesti. U tri noći protesta bilo je više od 170 hapšenja u gradovima širom zemlje, a policija je u petak u Rotterdamu i zapucala.

Premijer Mark Rutte jučer je prosvjednike nazvao “idiotima”. “To je bilo čisto nasilje prikriveno kao protest”, rekao je Rutte komentirarišući najgore nerede zbog zatvaranja od januara. “U društvu postoji puno nemira, jer se borimo s bijedom korone već tako dugo. Ali nikada neću prihvatiti idiote koji koriste čisto nasilje samo zato što su nesretni.”

Iako je u Nizozemskoj od 13. novembra na snazi djelomični lockdown, dnevni broj zaraženih porastao je prošle sedmice  na najviše razine od početka pandemije, javlja Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...