PAO DOGOVOR U NJEMAČKOJ: Angelu Merkel naslijedit će…

Dokument će biti objavljen na pres-konferenciji koju su najavile sve tri strane, a koja će biti održana u Berlinu u 15 sati.

  • Svijet

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 1

Tri stranke koje će sačinjavati novu njemačku vladu - Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Slobodni demokrati (FDP) predstavit će svoj koalicijski sporazum u srijedu, osam sedmica nakon nacionalnih izbora.

Dokument će biti objavljen na pres-konferenciji koju su najavile sve tri strane, a koja će biti održana u Berlinu u 15 sati, javlja dpa.

Očekuje se da će socijaldemokratski ministar finansija i zamjenik kancelara Olaf Scholz naslijediti Angelu Merkel na mjestu kancelara. Nakon više od desetljeća i po na vlasti, Merkelin konzervativni blok ide u opoziciju.

Dogovor SPD-a, Zelenih i FDP-a mora se iznijeti članovima stranke. Ako prihvate dogovor, Njemačka će imati svoju prvu "semaforsku" koaliciju na saveznom nivou, nazvanu prema bojama triju stranaka, piše Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...