NAROD SE POBUNIO PROTIV VUČIĆEVOG REŽIMA: "Blokiraćemo cijelu Srbiju ukoliko..." (VIDEO)

"Rio Tinto i svi slični njima, marš iz Srbije", poručila je glumica Jelena Stupljanin.

  • Regija

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 4

Počeo je protest građana protiv donošenja Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, kompanije "Rio Tinto" i "uništavanja" vodoizvorišta Makiš u Beogradu, izvještava portal Direktno.rs

Više hiljada građana iz cijele Srbije okupilo se pored Predsjedništva, taman da šefu države Aleksandru Vučiću potanko objasne u šta pretvara zemlju, jer on očigledno ne mari za to.

Glumica Jelena Stupljanin rekla je da Srbija ne smije da postane država gdje se pijaća voda i zemlja uništavaju radi kopanja litijuma i bora.

"Rio Tinto i svi slični njima, marš iz Srbije",  poručila je glumica.

Sava Manojlović iz inicijative "Kreni-promijeni" kaže da su došli da pokažu snagu građana.

Obraćajući se okupljenima rekao je da Srbija nije kolonija niti afričko pleme, i da će sve koji budu podržavali Rio Tinto smatrati saradnikom okupatora.

"Ne interesuju nas interesi bilo čijih kompanija, ne interesuju nas američki interesi, ruski, kineski, interesi EU. Ovdje će se prvo voditi računa o interesima Republike Srbije i svih njenih građana", naveo je.

Protest organizuju inicijative "Kreni-promijeni" i više ekoloških udruženja, a vidljivo je da se okupio ogroman i broj građana i aktivista.

Nose transparente podrške zdravom životu i protiv uništavača prirode - "Rio Tinta" i litijuma. Okolne ulice su blokirane, a građani viču "Ne damo, Srbiju!"

Peticije protiv dolaska 'Rio Tinta' i protiv Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi potpisalo je ukupno više od 200.000 građana, što jasno ukazuje na ogromno nezadovoljstvo", rekli su iz te inicijative.

Predstavnici više ekoloških udruženja predali su u utorak Skupštini Srbije zahtjeve kojima se traži povlačenje izmjena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, kada se na platou ispred Skupštine okupio veliki broj ljudi.

Iz "Kreni-promjeni" su naveli da je protest podržao veliki broj ekoloških organizacija i građanskih inicijativa, među kojima su "Ne damo Jadar", "Odbranimo rijeke Stare planine", Skupština slobodne Srbije i druge.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...