SVE DOLAZI U SVOJE VRIJEME: Iman nakon duže stanke progovorila o boli za suprugom Davidom Bowiejem (FOTO)

Voljenom suprugu i ljubavi koju su dijelili 26 godina, tokom kojih su podigli danas 21-godišnju kćer Alexandriju, bivši supermodel posvetio je parfem simboličnog imena - ‘Love Memoir‘.

  • Žena

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 0

Sve dolazi u svoje vrijeme, stoga je ispovijest Iman (66), udovice muzičke legende Davida Bowieja, stigla u trenutku kad je bila spremna pronaći snagu živjeti bez svoje druge polovice, piše New York Times povodom njezinog prvog razgovora za te novine otkako je 2016. postala udovica. Iza nekadašnjeg top modela i vlasnice kozmetičke kuće "Iman Cosmetics" je vrlo bolan proces žalovanja. Ljubav svog života oplakivala je na njihovom imanju na jugoistoku države New York, na obroncima brdovitog Catskillsa, a jedino društvo bile su joj njihova kćer Alexandria Jones (21) te prijateljica i modna agentica Bethann Hardison.

Posjed je udaljen oko 160 kilometara od New Yorka: za američke pojmove to je gotovo susjedstvo no Iman toliko rijetko dolazi u grad da je američki modni dizajner Ralph Lauren, vlasnik njujorškog "Polo Bara” gdje je dogovoren razgovor za New York Times, naložio da se zbog nje otvori i klupska kuhinja (inače zatvorena zbog korona krize) kako bi dostojno ugostio divu s manekenskih pisti 70-ih i 80-ih godina. Uz to, jednu od najljepših žena u svijetu mode odjenuo je i za ekskluzivno fotografiranje: Iman pozira u haljini sa cvjetnim printom crvenkastosmeđih nijansi, kaputu od devine dlake te čizmama od teleće kože Wellington.

Zabranjeni teritorij

Razlog zbog kojeg je napustila svoje skrovište u brdima i pristala na razgovor njezin je parfem "Love Memoir" za čije ju je stvaranje nadahnula ljubav prema suprugu i njihov brak od četvrt vijeka. Za nastanak tog mirisa zaslužan je i posjed koji je muzičar slučajno otkrio prije gotovo dvadeset godina kad je snimao u obližnjem tonskom studiju. Srećom, imanje se prodavalo baš kad je bio u blizini. Osim ljepote krajolika, razlog zbog kojeg ga je 2002. kupio bila je njegova želja imati skrovište nadomak New Yorka u kojem će živjeti mirno i koliko je god moguće anonimno, otkriva Iman. Ondje je i preminuo prije pet godina: podlegao je raku jetre.

"David i ja smo čuvali naš privatni život. Kod nas se znalo da u našu kuću, spavaću sobu te do naše kćeri Alexandrije niko nema pristup. To je bio zabranjen teritorij", kazala je Iman.

image
 

"Kad pristanete otvoriti vrata svog doma jednima, ne možete isto odbiti drugima", tumači manekenka kao da se želi izvinitii što o svom procesu žalovanja progovara na neutralnom terenu. Ciljala je i na otprije objavljivane reportaže o njihovim rezidencijama, no sad je priznala da su dospijevale u medije samo kada bi ih muzičar odlučio prodati. Dok bi se priča objavila, oni bi se već preselili na drugo mjesto.

Spoj naslijepo

"Kada smo se 1990. upoznali, imali smo uspješne karijere i prethodne veze. Odmah smo znali šta želimo jedno od drugoga", otkriva manekenka somalskog porijekla, rođena kao Iman Abdulmajid. Privatno je vrlo otvorena i duhovita, sušta suprotnost predodžbi o njoj kao o zatvorenoj ženi zagonetne ljepote koju je u svijetu mode proslavio dugi, skladno oblikovan vrat. Karijeru je započela 70-ih, kad ju je obilježila priča koju je o njoj proširio američki fotograf i pisac Peter Beard. Utjecajni umjetnik živio je i stvarao u New Yorku te u Keniji. Njena porodica znala ga je otprije pa su ga zamolili da pomogne Iman probiti se u svijetu mode: upravo ju je on upoznao s Dianom Vreeland. Naime, fotograf je svojoj prijateljici besramno slagao da je Iman kćer somalskog uzgajivača koza na koju je slučajno naletio u džungli. Legendarna bivša glavna urednica američkog Voguea uzela ju je pod svoje dirnuta tom pričom, a ostalo je legenda,  piše Gloria.hr.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...