PISMO UJEDINJENIM NACIJAMA, NATO SAVEZU I EVROPSKOJ UNIJI: "Zaustavite ratnohuškačku politiku Milorada Dodika..."

Napominju da su u augustu i oktobru 2021. godine, u saradnji sa UN-om, uputili dva Izvještaja specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alice Nderitu, kao i Karimu Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), zbog ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

  • Vijesti

  • 26. Nov. 2021  26. Nov. 2021

  • 1

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe uputile su pismo šefovoma država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija (UN), generalnom sekretaru UN -a, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima Evropske unije. Pismo je apel da se zaustavi ratnohuškačka politika Milorada Dodika.

“Do sada smo dva puta apelirali i pozivali Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNDS-a, i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS-a, da se zaustave u stvaranju uslova za izazivanja konflikta u BiH. Milorad Dodik ne samo da se nije zaustavio, nego je trenutno odluku za izazivanje konflikta prebacio na Narodnu skupštinu Republike Srpske”, stoji u saopćenju ove dvije organizacije.

Napominju da su u augustu i oktobru 2021. godine, u saradnji sa UN-om, uputili dva Izvještaja specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alice Nderitu, kao i Karimu Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), zbog ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

“Smatramo da se Milorad Dodik neće zaustaviti, te s toga upućujemo ovo pismo šefovima država članica VS UN-a, generalnom sekretaru UN-a, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima EU. Tražimo od Vas da ispoštujete UN i medjunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, presude dva UN suda - ICJ i ICTY/MICT za čije osnivanje su glasale sve članice VS UN-a, a posebno razloge i ciljeve navedenih sudova, zbog kojih ste jednoglasno odlučili i da se formira ICTY – Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju”, stoji u njihovom pismu.

Zadatak suda je, između ostalog, bio i ostao prevencija i uspostavljanje mira u bivšoj Jugoslaviji, naglašavaju.

“Naslijeđe i presude navedenih sudova nas sve obavezuju. Mi, žrtve genocida, nikada nismo posezali za osvetom i revanšizmom, pružali smo i pružamo podršku ICTY/MICT našim svjedočenjem i saradnjom, ali poštivanjem naslijeđa ovih sudova ispunjavamo vaše zacrtane ciljeve. Zbog toga od i vas tražimo da i vi ispoštujete vaše odluke i naslijeđa dva UN-ova suda i zaustavite Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića. Iskustvo rata i zločina je zapisano u međunarodnim presudama i sve nas obavezuje, kao što obavezuje i Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića, koji su pred Narodnu skupštinu RS-a postavili izazov ili rat ili ništa”, naveli su u obraćanju.

Naglašavaju da su upravo presude i aktivnosti ICTY, kao i njegov rad već skoro 30 godina, dokaz da je pravda spora i dostižna, ali i nada da se zločin više nikad ne ponovi.

“Zar ćete dozvoliti da se ponovo desi konflikt i zločin i da opet međunarodni sudovi rade sljedećih 30 godina? To nije interes nikoga, osim onih koji su sljedbenici ratnih zločinaca i politika koje su presuđeni pred dva suda ICJ i ICTY. Posebno očekujemo podršku predsjednika Ruske Federacije, države koja je od početka podržala osnivanje ICTY/MICT i njegov rad, posebno s toga što se Milorad Dodik poziva na podršku predsjednika Ruske Fedreacije u izazivanju konflikta i prijeti s ruskom podrškom. Još uvijek nećemo i ne želimo da vjerujemo da bi predsjednik Ruske Federacije podržao bilo kakav zločin, posebno onih koji slijede politike presuđenih ratnih zločinaca”, naglasili su u pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...