PREDSJEDNIK FRANCUSKE PITAO PAPU KAKVOG JE ZDRAVLJA: Duhoviti Franjo mu uzvratio neočekivanim odgovorom

Videosnimak susreta koji je vatikanska služba objavila pokazuje da je sat vremena dug sastanak bio vrlo prijateljski.

  • Svijet

  • 26. Nov. 2021  26. Nov. 2021

  • 0

Još sam živ, odgovorio je na pitanje kako je 84-godišnji papa Franjo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kojeg je u petak primio u privatnu audijenciju u Vatikanu.

Videosnimak susreta koju je vatikanska služba objavila pokazuje da je sat vremena dug sastanak bio vrlo prijateljski i da su se obojica smijali.

Kad je predsjednik sjeo za Papin radni stol i pitao kako teku stvari, Franjo je na talijanskom odgovorio "Još sam živ" pa zatim dodao "izvrsno", no nije jasno odnosi li se taj prilog na isto pitanje.

Franjo je u julu bio 11 dana u bolnici gdje mu je uklonjen dio debelog crijeva i bila je to njegova prva hospitalizacija otkako je izabran za Papu 2013.

Vatikan u saopćenju nije naveo sadržaj privatnog razgovora Pape i Macrona, no vatikanski diplomati su poslije rekli da je bilo riječi o klimatskim promjenama, Libanu, Bliskom istoku, Africi te skorašnjem predsjedanju Francuske Europskom unijom.

Prije audijencije Macron je rekao novinarima da s Papom želi razgovarati o pravičnoj raspodjeli vakcina protiv covid-19, libanskoj te migrantskoj krizi.

Francuska je preuzela vodeću ulogu u pomaganju Libanu da prebrodi tešku ekonomsku krizu.

Papa je u četvrtak primio libanonskog premijera i usporedio tu zemlju s umirućim obećavši da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao Libanonu da "opet ustane".

Ranije u petak Macron je poručio službenom Londonu da se mora „uozbiljiti” ili će biti isključen iz razgovora o suzbijanju priliva migranata koji u bijegu od rata i siromaštva preko kanala La Manche nastoje ući u Britaniju, a dvije se zemlje međusobno optužuju za tragičnu pogibiju 27 migranata koji su se u tom pokušaju u četvrtak utopili.

Macron je Papi darovao rijedak primjerak biografije iz 1585. godine sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja isusovačkog reda kojemu pripada i sam Franjo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...