U ISTOM STROJU: Izbaci li Dodik državne insitutucije iz RS, Čović bi mogao odmah to isto uraditi u (zapadnom) Mostaru!?

Relativiziranjem, pa i skidanjem odgovornosti sa Dodika i apsolutiziranjem krivice "političkog Sarajeva",  hrvatski političari zapravo lidera SNSD-a ohrabruju, mamuzaju, navijački ostraščeno  podstiču da se napokon odvaži, krene sa riječi na djela i preduzme korake koje posljednjih nedjelja najavljuje a koji vode disoluciji Bosne i Hercegovine.

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 27. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 18

Piše: SENAD AVDIĆ

Slovenački premijer  Jane z Janša  i njegov mađarski kolega i  Viktor Orban  svakako su najtransparentniji i najodaniji pomagači i "jataci"  Milorada Dodika među liderima zemalja članica Europske Unije. Članstvo Predsjedništva BiH iz Republike Srpske sa ovim desničarsko-populističkim tandemom u posljednjih nekoliko nedjelja sreo najmanje po dva puta, što na domaćem terenu (sa Orbanom u Budimpešti i Banjaluci), a što u gostima (sa Janšom u Sloveniji i Budimpešti). Nema sumnje da unutar zemalja članica Europske unije Dodikov iredentizam još ponegdje ima manje, ili veće razumijevanje, što je vidljivo da i unutar briselske administracije. I tamo kod dijela više ili niže rangiranih činovnika postoje oni koji, najblaže rečeno, plediraju za "uravnotežen odnos" prema Dodiku. Takvog jednog; Mađara Olivera Varhelyja , Europskog komesara za proširenje i politiku susjedstva smo vidjeli posljednjih dana u Bosni i Hercegovini na višednevnoj turneji "Tri skakaonice", Sarajevo, Banja Luka, Mostar, gdje se sreo sa svima koji na političkoj mapi BiH nešto znače i nekoga predstavljaju. 

Već početkom naredne nedjelje u goste nam ponovno dolazi  Angelina Eichhorst,  Nizozemka, direktorica za Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove. Za nju postoje ozbiljne tvrdnje da možda nije toliko naklonjena Miloradu Dodiku, koliko ima prisne veze sa  Željkom Cvijanovićem , predsjednicom Republike Srpske. Ona je zajedno sa starim znanjima, Amerikancem, Matthewom Palmerom posvećena promjeni izbornog zakonodavstva u BiH.

DODIK, ZADNJA RUŽA HRVATSKA  

Iako mala druga pomoć pobrojanih državnika i evropskih činovnika Miloradu Dodiku snažnu ulijeva samopouzdanje i jača njegov proruski evroskepticizam, ipak se čini da je najvećeg saveznika i najpouzdanijeg partnera za njegovu secesionističku agendu ima u Republici Hrvatskoj i konsenzualnu cjelokupnu tamošnje klase političke. Može izgledati nategnut zaključak, ali nije, ako samo malo bolje pogledate: dvije osobe oko kojih u Hrvatskoj, vladajućoj i oporbenoj, postoji najširi konsenzus i jednodušna podrška su  Franjo Tuđman  i Milorad Dodik. Takav neprikosnoven status ne uživa čak ni  Dragan Čović, jer službeni Zagreb za svoju bosansku, odnosno antibosansku politiku, može bez problema "iskopati" nekog drugog, sličnog iz bogate galerije hercegovačkih političara. Navodno, hrvatski premijer   Andrej Plenkoviću najstrožoj diskreciji na tome već neko vrijeme radi, jer mu je sve teže pred strancima braniti notornog korumpiranog nacionalista na čelu HDZ-a BiH. Novog Čovića, Banski dvori mogli bi jednostavno "patentirati" i uvesti u posao, ali za Dodika u Zagrebu nemaju odgovarujuću alternativu. Lider SNSD-a je za Hrvatsku ima status vitalnog nacionalnog i državnog interesa, skoro u istoj ravni kao i za Srbiju. Dodik je pokazao da vrijedi i obrnuto: na njegov izričiti prijedlog obilježen surovom, bespoštednom diskvalifikacijom opozicije Narodne skupštine Republike Srpske je prije dvije godine izgradnju Pelješkog mosta proglasila vitalnim nacionalnim interesom ovog entiteta. Bio je to Dodikov odgovor na nešto ranije usvojenu deklaraciju Parlamentarne skupštine BiH kojom se problematizirala izgradnja Pelješkog mosta u kontekstu konstatacije pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru. Za tu deklaraciju glasali su svi tadašnji zastupnici PS BIH iz RS (SDS, PDP), izuzev Dodikovih SNSD-ovaca.     

Briga cjelokupne hrvatske političke elite za političku i osobnu budućnost Milorada Dodika prelila se sa lokalne i regionalne razine, na višu, briselsku ravan. Ocjena predsjednika  Zorana Milanovića  prema kojoj je  "Dodik zadnji problem u BiH, osobito iz perspektive bosanskohercegovačkih Hrvata" , postala je platforma prema kojoj se ravnaju svi relevantni sudionici političkog i diplomatskog života u Hrvatskoj. Istina, premijer  Andrej Plenković  neće reći na tako plošan i apodiktičan način, velikodušno je takav diskurs prepustio bezličnom horu svojih gremija, predvođenih ministarstvom vanjskih poslova  Gordanom Grlićem Radmanom,osobom sa znatnim intelektualnim potrebama. On je nedavno u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova na kojem je cirkulirao zahtjev za uvođenje sankcije Miloradu Dodiku, pokušao je razvesti tu vrstu razgovora poručujući kolegama ministarstva da je  "crno-bijelo gledanje na stvar" . Kao način prevazlaženja tog crno-bijelog svijeta, Grlić- Radman je bacio na stol zakljkulčak da je  "Dodik činjenica i sa njim treba razgovarati, osobito Hrvatska koja ima najdužu granicu sa Bosnom i Hercegovinom". Uostalom, kazao je hrvatski ministar, upućujući se na svog unutrašnje-političkog dušmana, predsjednika Milanovića ključno pitanje u BiH je  "promijeniti Izborni zakon koji će jamčiti ono što je dogovoreno Daytonskim mirovnim sporazumom" .

U istom tonu i sa nepromijenjenim argumentima nastupili su ove nedjelje hrvatski zastupnici u Europskom Parlamentu tijekom rasprava posvećenih krizi u Bosni i Hercegovini. Na brojnim diskusijama poslanika iz lijevo-liberalnog bloka koji su Milorada Dodika identificirali kao centralnog krivca za blokade, secesionizam i generiranje negativnih tokova, HDZ-ovci, prije svih Plenkovićeva mladi štreberski lavovi  Tomislav Soko l i  Karlo Reessler , inače posinak HDZ-ovskog metuzalema i Plenkovićevog savjetnika Vladimira Šeksa,uzvraćali su Milanovićevom mantrom da Dodik nije jedini, pa ni najveći problem. Nego je u najmanju ruku podjednako krupan i težak problem koliko "bošnjački unitarizam koji blokira promjene Izbornog zakona". Na sličnim diskusijama Europske unije tijekom proteklih nekoliko godina proslavila se i drugi mandat u Briselu sebi priskrbila još jedna HDZ-ova zastupnica u Parlamentu  Željana Zovko .

KAD TRONOŽCU PUKNE NOGA

Šta je smisao i konačni cilj ovako usklađenog mijenjanja mete od strane hrvatske političke ekipe u Briselu i Zagrebu, korekcija i preusmjeravanja "vatre" sa Dodikovog iredentizma na bošnjački unitarizam i Hrvate kao njegove tradicionalne žrtve. Kada bismo ovu dramaturgiju primijenili na medicinsku praksu, dobili bismo operaciju salu gdje hirurziju operaciju teško oboljelog pacijenta, ali postupak ne može početi dok na zahtjev dijela njegove obitelji bolesnik ne potpiše unaprijed pripremljen testament!

Relativiziranjem, pa i skidanjem odgovornosti kod Dodika i apsolutiziranjem krivice "političkog Sarajeva", hrvatski političari zapravo lidera SNSD-a ohrabruju, mamuzaju, navijački ostrašćeno podstiču da se napokon odvaže, krene sa riječi na djela i preduzme korake koje posljednjih nedjelja najavljuje a koji vode disoluciji Bosne i Hercegovine. Jer to, disolucija i rastakanje državno-pravnog subjektiviteta jeste, kada se ostave po strani sve licemjerne fraze o "podršci suvereniteta, evropskom putu", magistralna, nepromijenjena politika Hrvatske prema Bosni i Hercvegovini. Kao što je takozvana "Herceg Bosna" radila na pogon Karađorđeva, Miloševića i Karadžića, tako je danas Milorad Dodik lokomotiva uz koju se šlepa Treći entitet. I u Zagrebu iu Mostaru su svjesni da su izgledi da se u predviđenoj, demokratskoj proceduri Izborni zakon ne može promijeniti bez zahvatanja ustavnog tkiva, pa su zato sve karte i nade bačene na Dodikov transfer nadležnosti sa državne razine na entitetskom prostoru. To bi, kako je Dodik, neuvijeno pojašnjavao, uključivalo i proglašavanje svih državnih institucija u entitetu RS neprijateljskim i njihov progon na prostoru Federacije BiH.

Više izvora koje smo posljednjih nedjelja konsultirali, domaćih i inozemnih, potvrdilo nam je kako postoje ozbiljne indicije da su Milorad Dodik i Dragan Čović dogovorili i uskladili redoslijed političkih poteza i to na način da bi lider SNSD-a diktirao tempo i dinamiku, predsjednik HDZ-a BiH ga "samo" dosljedno oponašao i slijedio njegov primjer. Ne postoji u tom dogovoru ništa što već nije viđeno i što se nije dogodilo u prvim danima aprila 1992. godine kada su dužnosnici SDS-a napustili zajedničke institucije i formirali svoj paradržavni aparat na Palama, a sinhrono sa njima to većinski uradila HDZ-ova struktura izmještanjem u Mostar. Sve je kao što je poznato finalizirano sporazumom u  Grazu   6. maja 1992.godine kojim su  Mate Boban u ime "Herceg Bosne" i Radovan Karadžić kao lider tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine suglasile su da između Srba i Hrvata u BiH nema otvorenih teritorijalnih i drugih pitanja, a bude ih u budućnosti ona će se riješiti dogovorom, na miran način.

Da politički lideri Hrvata imaju spreman odgovor tobože na "unitarizaciju BiH", a zapravo secesionističke poteze Milorada Dodika, vidljivo je bilo iz nedavnih reakcija koje su iz Mostara stigle nakon problematičnih, promašenih izjava Bakire   Izetbegovića  o  "dobrim Bošnjanima"  i njegove oštre retorike prema zahtjevima HDZ-a BiH.  

"Gospodin Izetbegović ne želi dogovor o izbornoj reformi i statusu poljuljana koji ima SDA nastoji radikalizirati šaljući nebulozne poruke, bogumili, krstjani, dobri Bošnjani",  kazao je novinar  Zoran Krešić, blizak čelniku HDZ-a BiH. On je naručio kako  "politika koju on (Izetbegović) vodi prema onome što je radila srbijanska politika u bivšoj Jugoslaviji prije raspada države" . Na kraju je Krešić zaprijetio:  "Ne treba nitko očekivati ​​da će druga strana mirno stajati i čekati da neko preuzme poluge upravljanja. I za manje stvari su bivše republike u Jugoslaviji donijele odluku o istupanju iz takve države" .

JEDAN (VRLO) MOGUĆI SCENARIJ

Još je nedvosmisleni i izravniji bio  Ilija Cvitanović , član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji je kazao kako su  "predstavnici Srba već poduzeli radikalne poteze"  te da treba očekivati  "da i Hrvati poduzmu slično ako ne dođe do izmjene izbornog zakona".

Kakve poteze prognozira novinar Krešić, a kakve "radikalne" mjere najavljuje Ilija Cvitanović.

Prema izvorima koje smo ranije pominjali, domaćim i stranim, ukoliko Milorad Dodik uz formalnu pomoć Narodne skupštine RS-a koju kontrolira, proglasi nezakonitim i neprijateljskim institucijama Bosne i Hercegovine na teritoriji RS, Oružanih snaga BiH, SIPA-e, OSA-e, Uprave za indirektno oporezivanje...Dragan Čović će u vrlo kratkom vremenu slijediti njegov primjer.Na način na koji je "Herceg Bosna" u aprilu 1992.godine, po automatizmu slijedila Karadžićev primjer napuštanja insitucija, HDZ BiH bi, tvrde naši upućeni sugovornici, mogao postupiti prateći secesionističke korake Milorada Dodika. Državne institucije nakon što ih, po tom scenariju, delegitimira Narodna skupština RS, vrlo brzo bi doživjele istu sudbinu na prostorima gdje vlada HDZ BiH. Tu se prije svega misli na Mostar, odnosno njegov zapadni dio, gdje su smještene sve državne institucije i njihove ispostave u ovom gradu. Političari iz Sarajeva, prije svega oni iz Stranke demokratske akcije, praveći različite kompromisne dogovore, trgovačke aranžmane sa Hrvatskom demokratskom zajednicom prihvatili su da su sve institucije sa nivoa države budu stacionirane u općinama Mostara hrvatskom većinom. Riječ je o desetinama institucija,Fuad Kasumović  i Dragan Čović), SIPA-e, Državne granične policije, BHANSA-e, Centralne banke BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, Direkcije za kontrolu policijskih tijela, Operator za obnovljive izvore energije...

Navodno već postoje razrađeni planovi da u trenutku kada se ove institucije proglase nelegalnim (jer poslije povlačenja RS ne bi funkcionirale na cijelom prostoru BiH) otpočne "spontana" akcija pripadnika navijačke skupine "ULTRAS-a", branitelja okupljenih u HVIDRA-i, te dobrovoljaca -aktivista HDZ-a BiH tijekom koje bi se te institucije fizički preuzele, zaposlenici proglasili nepoželjnim, i stavile na raspolaganje HDZ-a BiH.  Da bi uloga navijačkih huliganskih odreda "ULTRASA" mogla biti značajna i da se na njih računa govori i to da poslije niti jednog incidenta, od kojih su neki imali elemente teških krivičnih djela, nitko od navijača NK "Zrinjski" nije kazneno procesuiran.

Također, budućoj anarhiji, odnosno kako bi se službeno tretiralo "događanje naroda", snažno pogoduje potpuno kadrovsko i organizacijsko rasulo koje već duže vrijeme vlada unutar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Mjesecima tamošnji MUP nema policijskog komesara, niti načelnike uniformirane policije i kriminalističke policije te su još nekolicine neposrednih rukovodilaca. MUP-u HNK nedostaje i skoro 300 policajaca, a to za posljedicu ima da u svim kriznim situacijama policija nema adekvatan odgovor, što huligani i navijači nemaju "dostojnog" protivnika, što se stvara stanje anarhije koje se, vrlo vjerojatno, već duže vrijeme ( p)održava planski...

Treba još jednom ponoviti: ovaj scenarij moguć je, a neki upućeni kažu i vjerovatan, tek u slučaju da Miloradu Dodiku i njegovim pokroviteljima iz Beograda i Moskve, kao i sekundantima iz Budimpešte, Ljubljane i Zagreba, uspije "upad" u ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. U tom bi slučaju Dragan Čović, ohrabren i podržan istim saveznicima, još jednom slijedi primjer svog prijatelja i političkog partnera iz Laktaša. Što se njih dvojice tiče, ovakav rasplet krize u BiH je i poželjan i izvjestan. No, po svemu sudeći, prije svega imajući u vidu robustan diplomatski angažman SAD i znatnog dijela članice EU, njih dvojica neće o tome presudno odlučivati, a pogotovo imati posljednju riječ.    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...