TENZIJE RASTU: Peking i Moskva osudili Bidenov samit na koji nisu pozvani, smeta im...

Odbacivši zamisao o jedinstvenom modelu demokratije, kineski i ruski diplomata bili su puni hvale govoreći o režimima u svojim državama koje se, kako su naveli, temelje na kineskoj “stvarnosti”, odnosno na ruskim “tradicijama”.

  • Svijet

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 2

Kineski i ruski ambasador u Washingtonu zajednički su osudili odluku Sjedinjenih Američkih Država o isključenju njihovih zemalja iz virtuelnog samita za demokratiju što će ga američki predsjednik Joe Biden organizirati u decembru, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Sjedinjene Američke Države sebi dopuštaju da definiraju „koja je to zemlja ‘demokratska’, a koja ne ispunjava uvjete za dobivanje toga statusa“, što smatramo dijelom „hladnoratovskog mentaliteta“, poručili su u konzervativnom časopisu National Interest ruski i kineski ambasadori Anatolij Antonov i Qin Gang.

„Ovo će ponovo potaći ideološke sukobe i globalna neslaganja te će utrti put novim podjelama”, upozorile su diplomate ponovivši kritike što su ih u utorak iznijeli službeni Peking i Moskva, čim je objavljen popis oko 110 zemalja i teritorija koji su pozvani na samit.

Stvarnost i tradicije

Odbacivši zamisao o jedinstvenom modelu demokratije, kineski i ruski diplomata bili su puni hvale govoreći o režimima u svojim državama koje se, kako su naveli, temelje na kineskoj “stvarnosti”, odnosno na ruskim “tradicijama”.

„Ne treba biti zabrinut kada je riječ o demokratiji u Rusiji i Kini. Nekim bi stranim Vladama bilo bolje da pripaze što im se događa kod kuće. Možemo li uopće govoriti o slobodi u državi u kojoj se demonstranti rastjeruju gumenim mecima i suzavcem?”, pitaju ambasadori.

Obojica pozivaju Zapad da se ne “miješa u unutrašnje stvari” drugih zemalja “pod izlikom promocije demokratskih vrijednosti” i zagovaraju “istinski multilateralizam” u okviru UN-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...