VLASNIK ZAGREBAČKE FIRME "SCOUT": "Evo kakvo sam oružje uvezao iz BiH. Pa, može li se iz ovih pušaka još pucati"

"Vjerujte mi, to je smiješno, to može držati vodu koliko i najlošija naučna fantastika…"

  • Društvo

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 2

Gordan Peranec, vlasnik zagrebačke firme "SCOUT", bio nam je sagovornik i prošle godine u ovo vrijeme. Tada se mučio – čak i pod prijetnjom zaplijene Bosne i Hercegovine – konačno dobiti municiju i naoružanje kupljeno kod Ministarstva odbrane BiH na međunarodnom tenderu i plaćeno punih petnaest godina prije našeg lanjskog razgovora, piše Slobodna Dalmacija..

Šta se promijenilo u međuvremenu?! U Bosni i Hercegovini upravo je podignuta optužnica protiv ministra sigurnosti Selme Cikotića. Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Cikotiću stavlja na teret da je između 2009. i 2011. godine, dok je bio državni ministar odbrane, oštetio državu za "gotovo 10 miliona maraka", navode sarajevski mediji. Da je drugim osobama pribavio znatnu imovinsku korist. I da je sve to učinio tako što je nezakonito pogodovao kupcu iz Hrvatske. Firmi "SCOUT".

Kako donose bh. portali, “radi se o izvozu i prodaji viškova zastarjelog oružja, streljiva i vojne opreme. U optužnici se navodi da je Cikotić, nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, mijenjao ugovore i zagrebačkom SCOUT-u, umjesto zastarjelog naoružanja, omogućio izvoz kvalitetnije i tržišno traženije vojne robe".

Optužnica protiv Cikotića proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

Evo što je o svemu Peranec kazao u petak, poslavši pisanu izjavu:

“SCOUT je još 2004. godine, temeljem međunarodnog javnog tendera, sklopio ugovore o kupnji viškova, zastarjelog i neperspektivnog naoružanja i municije, od tadašnjih entitetskih ministarstava čiji je pravni sljedbenik Ministarstvo odbrane BiH. Realizacija ugovora tekla je jako sporo i nezadovoljavajuće, tako da je isporučena samo manja količina robe, i pokraj brojnih naših požurnica.

Niko od odgovornih osoba ili zaposlenika firme nije poznavao gospodina Cikotića niti je ikada imao direktan kontakt sa njim. Sva komunikacija išla je pismenim putem s Ministarstvom odbrane BiH, a tadašnjem ministru Cikotiću 'SCOUT' je uputio niz urgencija za postupanje u skladu s preuzetim ugovornim obavezama na koje se on, odnosno Ministarstvo, u cijelosti oglušio.

Na zahtjev Ministarstva odbrane BiH, a zbog činjenice da nisu raspolagali ugovorenom robom i nisu bili u mogućnosti poštovati preuzete ugovorne obaveze, tokom 2010. godine zaključeni su aneksi na postojeće ugovore, kojima je tačno određeno koju robu Ministarstvo još treba isporučiti, pri čemu je strogo poštovana vrijednost ugovora definirana osnovnim ugovorima. Zamjene su isključivo obavljane za robu koja je predmet ugovora, po cijeni definiranoj ugovorom.

Nikakvog pogodovanja SCOUT-u nije bilo, radilo se isključivo o utvrđenju načina na koji će Ministarstvo ispuniti ugovorne obaveze, pri čemu napominjemo da nam je do tada isporučeno manje robe nego što smo uplatili. U kakvom je stanju bila isporučena roba, može se vidjeti na fotografijama koje prilažemo.

S obzirom na to da ni nakon zaključenja aneksa Ministarstvo nije ispunilo obavezu, SCOUT je 2011. podnio tužbu Sudu BiH, u vrijeme dok je Cikotić bio ministar odbrane. Da bi se izbjeglo vođenje skupe parnice, u augustu 2012. godine, kada Cikotić više nije bio ministar, strane su zaključile sporazum kojim je precizno određeno što još treba isporučiti, to jest, što je preostala obaveza Ministarstva, a SCOUT je povukao svoju tužbu.

Budući da ni nakon toga Ministarstvo nije ispunilo obvezu, SCOUT je ponovno podnio tužbu, da bi spriječio nastupanje zastare potraživanja. U novoj parnici, Sud BiH je u tri instance donio presudu kojom je potvrđeno da je naše potraživanje u cijelosti osnovano, pa je Ministarstvo odbrane BiH tom presudom obvezano isporučiti preostalu robu.

Ni nakon pravomoćnosti sudske presude Ministarstvo nije po njoj postupilo te ispunilo svoje obaveze, pa je 2018. godine pokrenut izvršni postupak, koji je u toku, prije svega zbog izbjegavanja Ministarstva da postupi po pravomoćnoj sudskoj presudi te stalnog opstruiranja sudskog izvršnog postupka od Ministarstva kao izvršenika.

Na navedeni način, SCOUT je pretrpio i još trpi veliku štetu, isključivo zbog postupanja tijela BiH, prije svega Ministarstva odbrane, ali i sudova koji nisu u stanju provesti pravomoćnu i izvršnu presudu. Dakle, ne da se SCOUT-u nije pogodovalo, nego mu je, naprotiv, pričinjena šteta zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, kao i neizvršenja pravomoćne sudske odluke, sve od tijela i institucija BiH”.

Radilo se o velikim količinama zastarjelog naoružanja i opreme, što je obuhvatalo desetak miliona komada razne municije, hiljade raketa i pripadajućih višecjevnih bacača, haubica, topova, bestrzajnih topova, minobacača, PAT-ova i slično. Uglavnom, od svega davno kupljenog i plaćenog, zagrebačkom kupcu predano je svega pet ili šest posto. Sve ostalo je i danas u skladištima u BiH.

Pa se postavlja logično pitanje: kako je tužilac ustanovio kolika je šteta nastala za Bosnu i Hercegovinu i kako se pogodovalo kupcu u Hrvatskoj ako mu roba nije isporučena?

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...